Première Frits & Freddy

Twee dommekloten van broers doen zich voor als bijbelverkopers om rijkaards te kunnen bestelen, maar bij Carlo Mus (een geweldig in het Bavikhoves fulminerende Wim Opbrouck) zijn ze aan het verkeerde adres. De man is namelijk een echte gangster die er niet voor terugdeinst om ‘den Daf van ons moemoe’ waarmee de broers zich verplaatsen op te blazen. Het is het begin van een knettergekke comedy of errors waarbij F & F achtereenvolgens met de recalcitrante echtgenote van Mus (Tania Kloek), een politieman met darmproblemen (Lucas Van den Eynde) en een bijdehante liftster (Erika Van Tielen) opgescheept geraken. En ja, nu en dan komt er wel eens een huisdier ongelukkig aan zijn einde.

Dat Marc Punt en Guy Goossens thuis zijn in gitzwarte humor bleek eerder al uit Matroesjka’s, ondanks het sombere gegeven. Het is zeker geen toeval dat drie topacteurs uit die serie ( Tom Van Dyck, Peter Van den Begin en Frank Aendenboom) samen aantreden in Frits & Freddy. En hoe! De waanzinnige blik in de ogen van Van Dyck als kolerieke Freddy is soms regelrecht verontrustend, Peter Van den Begin beschikt over een feilloze komische timing en het lijzige Antwaarps van Aendenboom in combinatie met zijn doodgraverskop is redelijk onweerstaanbaar. Voeg daar het bevreemdende decor aan toe (het huis met de Las Vegasachtige plastic Jezussen in de Kempische zandvlakte) en liefhebbers van absurde lol komen volop aan hun trekken. Of het ook allemaal ergens over gaat? Bah nee, maar dat deed Burn after reading van de Coen Brothers ook niet.

Op de fijne afterparty in Industria bracht de Clement Peerens explosition naast evergreens als Dikke Lu en Boecht van den Aldi een daverende versie van Den Onnozeleir, compleet met een jongerenkoor (Peerens: ‘Mijn leerlingen van het tweede jaar van het Lemmensinstituut waar ik zangtechnieken geef.’)

Frits & Freddy werd zonder subsidie gedraaid. Om de makers uit de kosten te halen, moeten er 300.000 onnozelaars naar gaan kijken, wat mij in dit sombere tijdsgewricht, waarin een mens maar beter lacht om niet te moeten blèren, geen onmogelijke opdracht lijkt.

Linda Asselbergs.

Frits & Freddy van Guy Goossens en Marc Punt, met naast de hoofdacteurs ook Tom De Wispelaere, Jan Van Looveren, Greta Van Langendonck en Damiaan De Schrijver loopt vanaf 15 december in de zalen. www.fritsenfreddy.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content