Première: De veer van César

Knack Weekend- redactrice Linda Asselbergs was aanwezig bij de première van De Veer van César, de kortfilm met Pjeroo Roobjee.

Geweldig veel volk in de Antwerpse Roma voor De veer van César, een symbiose van film, animatie en poëzie, aldus regisseurs Minske van Wijck en Oscar Spierenburg.

Uitgangspunt was een filmgedicht van stadspoëet Peter Holvoet-Hanssen, die zich op zijn beurt liet inspireren door het taaluniversum van veelzijdig kunstenaar en allround rare kwibus Pjeeroo Roobjee. In de kortfilm geeft die gestalte aan César, eigenaar van een nostalgische speelgoedwinkel die onherroepelijk op een faillissement afstevent. ‘Ik kan geen muisjes meer bij u bestellen, o Jérôme’, zo meldt hij één van zijn trouwe leveranciers, ‘mijn speelgoedwinkel zag weken weer geen kat.’

Weemoed drijft César op zijn wandeling door het oude Antwerpen, de rek is eruit, zijn veer is af. En terwijl hij meer en meer zijn greep op de werkelijkheid verliest, duikt in het stadsbeeld animatiegewijs zijn entourage uit de speelgoedwinkel op.

Lichtjes excentriek

‘Beeldschoon’, zo hoorde ik iemand De veer van César typeren en daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten. Tekst, fotografie, animatie en muziek (van Oscar en Tobias Spierenburg) sluiten naadloos op elkaar aan, Roobjee – mét eeuwige peuk in de mondhoek – acteert niet, maar is simpelweg zijn lichtjes excentrieke zelf en de korte verschijningen van Jan Decleir, Robbe De Hert, Adriaan Raemdonck en Peter Holvoet-Hanssen zelf, alsook de vele figuranten uit literaire en artistieke kringen in de bruine kroegscènes zorgen voor de nodige couleur locale. Het geheel is sprookjesachtig, warm en ontroerend zonder ooit klef sentimenteel te worden.

Iedereen tevreden dus na de voorstelling, waarna de Luna’s er de sfeer in hielden met evergreens uit het oeuvre van de Ramblers, Jo Leemans en gelijkgestemden.

Linda Asselbergs

Kijk op deze link voor de trailer van De Veer van César.

Volgende voorstelling van ‘De veer van César’ op 6 juni om 19u15 in Kinepolis Gent + nabespreking in de Zebrastraat. Reserveren via isolde@zebrastraat.be . Alle vertoningen vindt u op de site van productiehuis Picoux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content