Première Brasserie Romantiek in Metropolis Antwerpen

Linda Asselbergs van Knack Weekend trok naar de première van ‘Brasserie Romantiek’ in Antwerpen. Lees hier haar verslag.

Linda Asselbergs van Knack Weekend trok naar de première van ‘Brasserie Romantiek’ in Antwerpen. Lees hier haar verslag.

Net niet de pelskraag van mijn jas ondergekwijld tijdens de première van Brasserie Romantiek. Geen goed idee dus, een culinaire komedie op een lege maag. En al evenmin om de oogstrelende gerechten op het scherm met een ordinaire emmer popcorn op je schoot te degusteren. Verantwoordelijk voor deze Valentijns ensemblefilm à la Love actually zijn regisseur Joël Vanhoebrouck (Dubbellleven) en het scenaristen/producersteam van Aanrijding in Moscou. Dan weet een filmliefhebber al wat hij kan verwachten: een prima casting, geestige dialogen, herkenbaarheid en feel good van eigen bodem, soms op het randje van het sentimentele. Alles draait om een brasserie uitgebaat door broer Angelo (Axel Daeseleire) en zus Pascaline (Sara De Roo), die het nederige eethuis van hun ouders tot een succesvolle zaak wisten uit te bouwen, bekroond met een GaultMillau muts. Helaas, de gegeerde tweede muts zal niet voor weldra zijn, want op Valentijnsavond draait alles in de soep. Dat heeft in de eerste plaats te maken met Pascalines oude vlam Frank (Koen De Bouw) die onaangekondigd aan de dis verschijnt. En verder hebben zowat alle andere eters het restaurant uitgekozen om hun relationele trubbels uit te vechten, waarbij ook de bediening niet gespaard blijft.

Er gebeurt heel veel tussen amuse en friandises in het huis clos van het kleine restaurant. Het vuur van de passie laait (soms letterlijk) hoog op, de sfeer varieert van hilarisch (Mathijs Scheepers’ spiegelgevecht met zijn alter ego in de toiletten) tot ronduit dramatisch (de ruzie tussen Angelo en Pascaline, de wanhoop van de eenzame eetster vertolkt door Ruth Bequart). Als kijker kun je één en ander maar beter met een grote schep grof zeezout nemen. Niet alle plotlijnen zijn even overtuigend; de beste beetjes zijn voor Filip Peeters en Barbara Sarafian als de patserige Volvodealer en zijn teleurgestelde vrouw. Maar tot in de kleinste rollen (Thomas Janssens, Anemone Valcke, Zoë Thielemans) wordt er straf geacteerd. Eervolle vermelding ook voor de fijne muzikale omlijsting van Tuur Florizoone. Een kok die wegloopt, een kelner die zelf de wijn proeft, gasten in de keuken en personeel dat mee aanzit aan tafel: aan het eind van deze emotionele rollercoaster kun je alleen maar concluderen dat je Valentijn beter thuis viert.

Tenslotte nog één existentiële kwestie: waarom lopen op recepties de kelners met de hapjes altijd de verkeerde kant op, vooral als je sterft van de honger?

‘Brasserie Romantiek’ van Joël Vanhoebrouck, met verder nog Tine Embrechts en Wouter Hendrickx, in de zalen vanaf 19/12.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content