Première Allez Eddy in Kinepolis Gent

Veel luchtig uitgedoste BV’s en aardig wat volk uit de wielrennerij op de première. Stiekem hadden we gehoopt dat de échte Eddy present zou zijn, maar die heeft nu waarschijnlijk andere katten te geselen. We moesten het met een joviale would- be lookalike stellen en met Karl Van Nieuwkerke als ceremoniemeester.

Allez, Eddy is zo’n film die je graag leuk wil vinden omdat er duidelijk met veel liefde aan werd gewerkt. Maar dat neemt niet weg dat het resultaat eerder onevenwichtig is. Regisseur Gert Embrechts heeft in zijn langspeeldebuut dan ook heel veel thema’s tegelijk willen behandelen. Er is de handicap van het jongetje Freddy, dat niet alleen een rossekop is, maar ook nog incontinent.

Freddy wordt overbeschermd door zijn moeder Angèle, die met een onverwerkt trauma uit haar jeugd kampt. Pa André, vierde generatie dorpsslager, wil ook van zijn jongste een beenhouwer maken. Dan is er nog de komst van een supermarkt , die de middenstand bedreigt en het symbool is van de moderniteit die het benepen dorpsleven op zijn kop zet. Tenslotte is er het communautaire thema in de vorm van een Vlaams-nationalistische jeugdgroepering die zich tegen de Franstalige supermarkteigenaar keert.

Bovenal slaagt Embrechts er maar niet in om de juiste toon te vinden: nu eens lijkt hij een feel good familiefilm te willen maken, met een snuifje magisch-realisme à la Toto le héro, dan weer varieert de toon van burlesk tot ronduit dramatisch. Af en toe ontbreekt het de prent aan geloofwaardigheid. Zou een slager op het randje van het faillissement een half varken op de straatstenen smijten als obstakel voor een wielerkoers?

De acteurs valt weinig te verwijten: Peter Van den Begin en Barbara Sarafian sloven zich als ouderpaar duidelijk uit om de meubels te redden. Een geweldige pluim ook voor Els Dottermans als de levenslustige tante Marjet uit de stad; telkens zij opduikt, krijgt de film een injectie van vrolijkheid. Jelte Blommaert (Freddy) is het soort jongetje dat je op slag zou willen adopteren. Wie kickt op seventieskitsch, komt ruim aan zijn trekken. In tegenstelling tot de vegetariërs, want er wordt niet op een lap wormstekig vlees gekeken. Gaan kijken op eigen risico dus.

Linda Asselbergs

Allez, Eddy loopt vanaf 28 maart in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content