Plantjesweekend KOTK: Hoe draag je zorg voor je azalea?

© KOTK

Tijdens het derde weekend van september vindt jaarlijks het Plantjesweekend plaats ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Enkele tips om je gekochte azalea lang mooi te houden.

In heel Vlaanderen worden dit weekend azalea’s te koop aangeboden, dit jaar zal dat al voor de 21ste keer zijn. Ieder jaar zijn in bijna alle Vlaamse gemeenten honderden comités in de weer om een plantjesverkoop te organiseren. De actie werd de voorbije editie afgesloten met maar liefst 279.240 verkochte azalea’s. Een indrukwekkend resultaat, maar alles kan uiteraard beter. En als het goede doel u niet over de streep trekt, dan misschien wel deze tips om je plant langer fris en mooi te houden.

Waar zet je de azalea?

De azalea is geen kieskeurige bloem, maar net als ons heeft ze graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser ze staat, hoe langer ze bloeit. Hoewel de azalea zich niet laat ontmoedigen door centrale verwarming of airconditioning, is het natuurlijk nooit een goed idee om planten vlak bij verwarmingselementen te zetten. Zoek een toffe plaats in je living of doe eens gek en maak van je badkamer een groene zone!

Gieten en bemesten

De aarde in de bloempot moet altijd een beetje klammig aanvoelen, als een uitgewrongen dweil. In de bloeiperiode heeft de azalea wel behoefte aan wat meer vocht. Maar let op, ze houdt niet van natte voeten: laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pof! Geef ze af en toe een oppepkuur door haar onder te dompelen in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is. Laat daarna goed uitlekken. De azalea is niet ziektegevoelig, dus bemesting is dus overbodig. Handig!

(KS)

Tijdens het Plantjesweekend gaan duizenden vrijwilligers van deur tot deur met de azalea’s, maar ze worden ook op de markt, aan een grootwarenhuis of misschien wel op uw werk verkocht. Klik hier en ontdek waar je deze liefdadige azalea kan kopen. Geen groene vingers? Je kan sinds vorig jaar ook een digitaal plantje aanschaffen.

bron verzorgingstips: Gentseazalea.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content