Plantenexpert Olivier Begerem: ‘Als we niets doen zijn plaatsgebrek en hongersnood onvermijdelijk’

© Johan Jacobs

Olivier Begerem (26) is industrieel ingenieur in de tuinbouw uit Gent. Plantenexpert en manager van 2Grow, dat opgericht werd in 2017 en nagaat hoe planten reageren op externe invloeden en handelingen

‘Op dit moment is al tachtig procent van de beschikbare oppervlakte voor land- en tuinbouw in gebruik, en de wereldbevolking blijft maar groeien. Als we niets doen zijn plaatsgebrek en hongersnood onvermijdelijk.

Een oplossing hiervoor kan zijn om planten in de hoogte te telen – vertical farming met gebruik van verschillende lagen – en om het kweekproces zelf te verbeteren. Daarom plaatsen we met 2Grow onder meer sensoren op planten om te meten hoe zij reageren op veranderingen in hun omgeving. Op die manier helpen we telers om hun productie te optimaliseren en meer te doen met minder grond.

Die bijdrage aan een betere wereld is belangrijk voor me: ik wil niet zomaar een nummertje zijn, maar mee een verschil maken. Dankzij mijn kennis van plantmanagement en passie voor technologie druk ik echt mijn stempel op 2Grow, en oprichters Stephan Bostoen (voormalige zaakvoerder van het bouwbedrijf Bostoen, red.) en Erik Dielen deinzen er niet voor terug om jong geweld aan het roer te zetten.

Ze stippelen de grote lijnen uit en coachen ons, maar geven de dagelijkse zaakvoering, de projecten bij telers en alles wat daarbij komt kijken uit handen. Ik hou nogal van mijn vrijheid, en bij 2Grow ben ik mijn eigen baas.’

2grow.earth

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content