Pinterest verbiedt foto’s die aanzetten tot anorexia

© medusablog

De sociale netwerksite wil de zogenaamde thinspirationboards weren.

De nieuwe beleidsregels van de populaire netwerksite Pinterest zijn duidelijk: inhoud die aanzet tot anorexia zal voortaan van de site verbannen worden. Hiermee volgt Pinterest in de voetsporen van microblogsite Tumblr, die eerder al deze stap ondernam.

Pinterest is een van de snelst groeiende sociale netwerksites ter wereld. De naam komt van ‘pin your interests’; gebruikers kunnen hun favoriete foto’s vastpinnen op verschillende digitale prikborden. Vooreerst was er geen sprake van censuur. Iedere pinterestgebruiker kon zijn boards zelf samenstellen, waardoor er ook talloze pro-anorexia borden werden gemaakt met foto’s van extreem magere modellen. Slagzinnen als “Niets smaakt zo goed als mager zijn”, “Je beenderen bepalen wie je werkelijk bent: laat ze zien” en “Je bent geen hond: beloon jezelf niet met eten” vormen de zogenaamde ‘thinspiration‘ voor meisjes en jongens die geobsedeerd zijn door afvallen. Pinterest heeft dit soort inhoud nu verboden.

Wie de nieuwe beleidsregels van Pinterest accepteert, engageert zich om “geen content te posten die andere mensen of dieren direct of indirect mentaal of fysiek schade kan berokkenen, evanals content die aanzet tot dood, discriminatie of (zelf)verminking.” Pinterest wil hiermee de grote stroom aan thinspirationboards en de bijhorende kritiek indijken. Toch is dit geen oplossing zegt socioloog en social media expert Ben Caudron in Het Nieuwsblad. “Hoewel het goed bedoeld is, stellen die websites zichzelf eigenlijk boven de wet. Want door zelf te beslissen wat wel of niet op hun website mag komen, censureren ze proactief. En dat mag in Europa niet”, aldus Caudron. (KS)

Ook Knackweekend zit op Pinterest. U vindt er geen schadelijke content maar wel de mooiste beelden en ideeën over mode, design, food en reizen. Ontdek ons op http://pinterest.com/knackweekend

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content