Partyplanner Nadine Winten: ‘Feesten zijn een spiegel van de samenleving’

© Joris Casaer

Nadine Winten (58) woont in Knokke-Heist en Maasmechelen en ontwerpt en verzorgt exclusieve events in binnen- en buitenland, van huwelijks- tot bedrijfsfeesten. Als oprichter van Feriatus publiceerde ze de inspiratieboeken ‘De perfecte tafel’ en ‘Het perfecte feest’.

Ik heb altijd geweten dat ik niet alleen mama wilde zijn. Dat ik meer nodig had en andere dingen kon. Toch heb ik mezelf en mijn ambities lang weggecijferd: ik was tot mijn veertigste fulltime mama. Omdat mijn omgeving het beeld van de moeder aan de haard koesterde, en ik daar voor een groot stuk in meeging. Toch ben ik nooit ongelukkig geweest: ik heb het verzorgende in mij zitten, en daar had ik als mama van vier kinderen altijd een uitlaatklep voor. (lacht)

Als ondernemer kun je maar beter sterk in je schoenen staan. Het helpt als je kunt opkomen voor jezelf en op je strepen staat. Voor mij was dat als enig kind niet vanzelfsprekend. Ik kwam uit een beschermende cocon en was vroeger zo schuchter dat oude klasgenoten amper kunnen geloven dat ik nu een zelfstandige zakenvrouw ben. ‘Dit is wie ik ben en wat ik kan’ zeggen, dat deed ik tot voor kort niet. Toen ik Feratius achttien jaar geleden opstartte, dachten veel mensen er ook het hunne van. Dat ik me verveelde, dat ’tafels dekken’ een domme bezigheid was, dat ik het niet op eigen kracht deed of dat ik mijn handen niet vuil wilde maken. Maar al die vooroordelen hebben me geholpen om mijn eigen kracht te ontdekken. Wacht maar, dacht ik, ik zal je laten zien wat ik kan.

Een feest is geslaagd wanneer je gasten volledig ontspannen zijn, niet omdat je ze overdondert met dure dranken of kaviaar

Ik heb geleerd om mijn intuïtie te volgen. Een feest op maat organiseren vergt in veel gevallen een jaar voorbereiding – dan moet er ook een klik zijn met klanten en moet je elkaar vertrouwen. Het is ook alleen maar dankzij dat buikgevoel dat ik van hobby’s als koken, feesttafels decoreren, kalligrafie en ander handwerk mijn beroep gemaakt heb. Ik ben een onderneemster, maar net als vroeger doe ik wat ik graag doe, niet omdat het moet.

Een feest staat of valt niet met het merk champagne dat je drinkt. Waar het op aankomt, is sfeerschepping en een bepaalde beleving. Niet zozeer wat je drinkt, maar waar je het drinkt en uit welk glas. Denk aan een glas rosé uit een gepersonaliseerde fles, midden in een wijnveld in Frankrijk bij zonsondergang: de wijn zelf kost bij de wijnboer een prikje, maar zo’n moment valt niet in geld uit te drukken. Thuis vertellen gasten me weleens dat ze me niet op dezelfde manier kunnen verwennen, dat ze zelf niet zo goed kunnen koken of de tafel decoreren, maar dat heeft voor mij geen belang: van een smakelijke lasagne kun je net zozeer genieten, en dat is toch waar het bij een feest om gaat.

Wie respect heeft voor anderen zal dat ook terugkrijgen. In die zin ben ik enorm gehecht aan tafeletiquette. Tijdens een etentje voortdurend met je smartphone bezig zijn vind ik bijvoorbeeld, vreselijk. Over geklungel met servetten, bestek of een oester daarentegen maak ik me niet druk, al verbaast het me wel hoe snel onze kennis van dat soort tafeletiquette afneemt. Nochtans kun je daar in het sociale leven alleen maar je voordeel mee doen.

Wil je weten hoe familiebanden veranderen en waar we belang aan hechten, kijk dan naar de grote feesten in een mensenleven

Feesten zijn een spiegel van de samenleving. Zo waren verjaardagsfeesten voor kinderen vroeger louter familiale gebeurtenissen, terwijl er nu soms tweehonderd genodigden aan te pas komen. Bij communiefeesten is het religieuze aspect dan weer bijzaak geworden, terwijl ook de traditionele tafelindeling helemaal wegvalt. Voeger was het evident dat de ouders en grootouders samen zaten, nu tafelt elke generatie met zijn eigen vrienden. Wil je weten hoe familiebanden veranderen en waar we belang aan hechten, kijk dan naar de grote feesten in een mensenleven.

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Mijn vader zei altijd dat je voor de prijs van een kop koffie op café een heel pakje kunt kopen, en dat bewustzijn is mijn hele leven binnengeslopen. In de manier waarop ik mijn garderobe en interieur samenstel en grote en kleine uitgaven combineer, maar ook in mijn feesten. Een decoratieve eyecatcher zoals een kroonluchter met vijftienhonderd orchideeën kan de prijs waard zijn, maar dan moet je wellicht besparen op andere vlakken. Hoe dan ook ga ik op de rem staan wanneer mensen graag pronken met dure dranken en kaviaar, maar ondertussen bezuinigen op de parkeergelegenheid of de sanitaire voorzieningen. Een feest is geslaagd wanneer je gasten volledig ontspannen zijn en je daartoe ook alles in het werk stelt, niet omdat je ze overdondert.

feriatus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content