Papierkunstenares Isabelle de Borchgrave opent galerij

© Jean-Pierre Gabriel

Onder de titel ‘Parures’ presenteert De Borchgrave voor het eerst werk in brons.

Met haar papieren creaties geniet ze intussen wereldfaam. En toch kiest Isabelle de Borchgrave er bewust voor om vanuit Brussel te blijven werken. “Aan de ene kant ben ik hier geboren, aan de andere kant passeert de hele wereld in Brussel. En ik hou van België”, stelt de kunstenares.

Oorspronkelijk begon De Borchgrave haar loopbaan op de Brusselse Zavel, waar ze in de jaren ’70 ‘La tour de Bébelle’ opende. Ze verkocht er haar handgeschilderde stoffen, pasteltekeningen en schilderijen. Hoewel schilderkunst altijd de grote liefde zou blijven van deze autodidacte, reizen haar papieren creaties intussen de wereld rond. Van decors over kledij, juwelen en schoenen tot lampen: Isabelle de Borchgrave maakt letterlijk alles uit papier. Per jaar verbruikt ze dan ook maar liefst 4 kilometer.

Na een aantal tussenstops huist ze sinds kort in een schitterend nieuw pand, dat verscholen ligt achter een ietwat groezelige gevel op de Vleurgatsesteenweg in Elsene. Samen met het architectenduo Claire Bataille en Paul Ibens vormde De Borchgrave het pand om tot haar hoogstpersoonlijke ‘factory’. Als je er binnenkomt, waan je je dankzij de diverse patio’s onmiddellijk ergens in het zuiden.

Bronzen lichtheid

Om het publiek te laten kennismaken met haar eigen werk en dat van bevriende kunstenaars richtte De Borchgrave op de benedenverdieping een galerij in. Daar stelt ze onder de titel ‘Parures’ haar nieuwste werken tentoon. Hoewel papier altijd het basismateriaal blijft, presenteert ze er voor het eerst bronzen sculpturen.

“De basisvorm maakte ik in papier, dat zie je nog in het brons. Het omzetproces van papier naar brons verliep bijzonder moeizaam, heel wat maquettes gingen dan ook verloren. Via een speciaal procédé heb ik het brons vervolgens gekleurd. Maar ik ben tevreden met het resultaat: hoewel de sculptuur zwaar is, lijkt ze tegelijk toch licht”, stelt De Borchgrave.

Handwerk

Daarnaast presenteert De Borchgrave enkele schilderijen en werken uit papier zoals de zogenaamde plisséwerken. “De basis van dit werk bestaat uit een 8 meter lang stuk papier, dat ik eerst beschilder en vervolgens samendruk. Met dit sterke effect als resultaat”, stelt De Borchgrave.

Het schilderen en creëren van de kunstwerken gebeurt trouwens grotendeels met de hand in het – niet voor het publiek toegankelijke – atelier boven de galerij. In die met licht overgoten ruimte werkt het team aan projecten voor privépersonen en aan de volgende tentoonstellingen in onder andere Japan en Wenen. Ook aan de expo rond het thema van de zijderoute, die in 2014 op de agenda staat, wordt al druk gewerkt.

Elien Haentjens

Parures, nog tot 14 mei in de galerij van Isabelle de Borchgrave in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content