Pakistaanse social mediasensatie werd vermoord door broer: ‘Ik beschermde de eer van onze familie’

Qandeel Baloch © Facebook

Qandeel Baloch, een Pakistaans model en socialite, werd vermoord teruggevonden. Haar broer wurgde haar omdat ze volgens hem de naam van hun familie besmeurde. Hij heeft geen spijt van zijn zogenaamde eremoord.

De 26-jarige Qandeel Baloch was een beroemdheid in Pakistan. Via sociale media kwam ze op tegen de onderdrukking van de vrouw in de moslimcultuur: ‘Als vrouwen moeten we opkomen voor onszelf, voor elkaar en voor gerechtigheid. Ik ben een moderne feministe. Ik geloof in gelijkheid. Ik moet niet kiezen wat voor soort vrouw ik moet zijn. Ik denk niet dat je jezelf moet labelen om de maatschappij te plezieren. Ik ben een vrouw met vrije gedachten en ik hou van wie ik ben.’

Ze staafde haar boodschap met uitdagende foto’s en filmpjes, die door haar familie en sommige andere Pakistanen als een blamage op de Islam werden gezien. Qandeel was een grote fan van Malala Yousafzai. ‘Ze toont dat één vrouw een wereld van verschil kan maken.’

Geen spijt

Haar broer bekende de moord en toont geen spijt. ‘Ze bracht onze naam in diskrediet’, klinkt het. Politiechef Akram Azhar kondigt aan dat de moordenaar waarschijnlijk de maximumstraf zal ontvangen, wat betekent dat hij ter dood veroordeeld kan worden.

Eremoorden in Pakistan komen de laatste jaren meer en meer in het nieuws. Tussen 2013 en 2015 steeg het aantal eremoorden met 26%. De Punjab regio, de streek waar Baloch woonde, keurde in februari nog een wet goed die geweld tegen vrouwen in alle vormen verbiedt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content