Pakistaanse mollahs steunen recht op huwelijk voor (sommige) transgenders

Een Pakistaanse hijra © REUTERS

Hijra’s, een term die onder meer in Pakistan gebruikt wordt om transgenders te omschrijven, hebben onder islamitisch recht evenveel recht om te huwen, meent een groep van Pakistaanse mollahs maandag. “De hijra’s zijn mensen en ze hebben door de islam gegeven rechten”, aldus Muhammad Zia ul Haq Naqshbandi, hoofd van Tanzeem Ittehade-i-Ummat, of organisatie voor de eenheid van moslims.

“Met deze fatwa willen we het publiek informeren dat hijra’s kunnen trouwen,” stelt de organisatie, al gaat dat niet op voor elke transgender, zo blijkt. Ze kunnen niet huwen als transgender, maar zij die fysiek mannen zijn, kunnen met vrouwen trouwen, en zij die fysiek vrouwen zijn, kunnen mannen huwen. Dat blijkt uit een kopie van de fatwa die het Duitse persbureau dpa kon inkijken. “Maar een hijra met fysieke tekenen van zowel man als vrouw kan geen huwelijk afsluiten.” Nog volgens de fatwa, opgesteld door 50 mollahs, is het tegen de islam om een hijra te plagen, beledigen of vernederen.

Meer dan 200.000 hijra’s

Pakistan telt meer dan 200.000 hijra’s. Ze kleden zich als vrouwen en zijn vaak actief in de prostitutie. Een minderheid ondergaat een geslachtsoperatie. Deze gemeenschap is al eeuwen aanwezig in Pakistan, maar riskeert vooroordelen en vervolging in het conservatieve land. In 2009 besliste het Hooggerechtshof nog dat een derde geslacht voortaan een optie werd op identiteitskaarten.

De groepering waartoe de mollahs behoren werd twee jaar geleden opgericht om eenheid onder de verschillende islamfracties in het land te promoten. Het is een van de nieuwere en kleinere groepen van geestelijken die onder meer parlementsleden in het land adviseren. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content