‘Over schoonheid verschillen mijn poetsvrouw en ik van mening’

Van een gebroken hart tot loslopende herten en zijn innerlijke boedhist: Jean-Paul Mulders mijmert erop los.

Volgens zijn kamerdienaar Heinz Linge vroeg Hitler tijdens de oorlog extreem vaak hoe laat het was. Dat ergerde iedereen in zijn omgeving, maar ze konden hem niet afbrengen van die vervelende gewoonte. Tegen het einde van de oorlog wist de Führer gelukkig wel hoe laat het was.

Het zijn van die dingen die mij bijblijven, in de soep van weetjes en feiten die dagelijks om mijn aandacht wedijveren. Zoals het verhaal in de krant van een jongeman die van zijn ouders een Bentley (‘instapprijs: 180.000 euro’) cadeau kreeg voor zijn zeventiende verjaardag. Mijn blik dwaalt naar de scherven op de kast die ik cadeau kreeg van mijn dochter. Ze zijn hemelsblauw en geel als de zon op kindertekeningen. Ze moet ze in de een of andere puinhoop hebben gevonden.

Over schoonheid verschillen mijn poetsvrouw en ik van mening

‘Mag dat weg?’ vraagt de poetsvrouw in gebroken Nederlands. Ik zeg dat ik liever wil dat ze de scherven laat liggen, niet ver van de caleidoscopen. Mijn Slovaaks is helaas ontoereikend om te verduidelijken waarom ik die rommel wil houden. Het heeft te maken met schoonheid die niets hoeft te kosten.

Over schoonheid verschillen mijn poetsvrouw en ik van mening. Zij trekt genadeloos de stekker uit van de radio waarmee ik naar Klara luister. Zij verkiest een portatiefje waar non-stop smartlappen uitstromen. De dag dat het zonlicht niet meer scheen – afgewisseld met reclame voor badkamerrenovatie waarin een vrouw klaagt over het douchegordijn dat tegen haar gat kleeft.

I need you… don’t break my heart. Nu pas valt mij op dat kerels in liefdesliedjes meestal smeken om pijn te worden gedaan. Ik moet de eerste vrouw nog tegenkomen die van een man gaat houden omdat die uitschreeuwt dat hij niet zonder haar kan. Ne me quitte pas… Edith Piaf was gechoqueerd toen Brel in 1959 de kwetsbaarheid van de man bezong. Een echte vent, vond ze, moet zich niet zo afhankelijk opstellen. Ik vind het nog altijd een prachtchanson. Toch kunnen die paarlen van regen en paarlen van dauw ook iets lachwekkends krijgen. Als het lang genoeg geleden is dat je in de steek bent gelaten, begrijp je niet meer waarom een ander van verdriet ligt te krullen op de badkamervloer.

Ik moet de eerste vrouw nog tegenkomen die van een man gaat houden omdat die uitschreeuwt dat hij niet zonder haar kan.

In het algemeen krul ik minder op badkamervloeren dan vroeger. Ik laat mij niet meer zo gemakkelijk begoochelen door succes, maat 36 of andere dingen die hol zijn als de poster van een Lamborghini op de kamer van een jongen van zestien. Ik ben het beu om achter de suikerklontjes van de wereld aan te huppelen. De waarheid blijft verborgen voor wie vervuld is van begeerten en haatgevoelens. Het is nog niet zo lang geleden dat ik dat soort wijsheid tergend vond.

Sinds enige tijd doe ik aan yoga, zonder het te snuiven. Misschien zit er diep in mij een boeddhist verborgen. Het komt er dan op aan die niet te laten ontsnappen, want boeddhisten heb ik altijd saai gevonden.

Los daarvan, en zelfs terzijde, zou ik graag het nut kennen van verkeersborden waarop herten afgebeeld zijn. Je vindt ze veelvuldig langs Vlaamse wegen – terwijl ik na een half leven in het verkeer nog nooit een hert over de weg heb zien springen.

Wat zou je trouwens kunnen doen, mocht er onverhoeds toch een je pad kruisen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content