Opruimen als psychotherapie: leef meer in het nu

© iStock

Opruimen werd lang beschouwd als de taak van huisvrouwen. Nu is het de nieuwe hobby van welzijngoeroes. Psychologen en coachen zijn formeel: opruimen helpt om terug op het essentiële te focussen en beter in het nu te leven.

Wanneer sorteerde je je kleren voor de laatste keer ? Waarom al die nutteloze snuisterijen opstapelen? Hoe lang is het geleden dat je je papieren klasseerde? Enkel het idee al doet je zuchten. Wanorde is als een achtergrondgeluid. Erger, als oorsuizen. De oplossing? Alles opruimen. Voor de Japanse consulent Marie Kondo, auteur van de internationale bestseller Opruimen !, is een geordend huis een eerste stap naar “welzijn” of beter gezegd “beter zijn”.

Met haar KonMarimethode heeft de Japanse Mary Poppins sinds 2012 al meer dan 2 miljoen lezers verleid, houdt ze toespraken in de hele wereld, publiceert ze tutorials op YouTube en inspireerde ze zelfs een romantische komedie in Japan. Maar waarom zo een succes? “Er zijn periodes waarin je bezorgder bent dan anders, waar je nood hebt aan duidelijkheid en inzicht” antwoordt de consulente. “Dat vertaalt zich vaak door een plotse nood aan orde in huis”.

Catharsis

Volgens haar is opruimen niet enkel een vorm van introspectie maar ook van catharsis. Kortom het middel om je leven op gezondere grondslagen een nieuwe start te geven. “Als je alles in één keer opruimt, en niet geleidelijk aan, kan je je humeur spectaculair veranderen. De wijziging is zo diep dat het je diepste emoties raakt en je manier van denken en je dagelijkse gewoontes beïnvloedt” vertelt ze. Gedaan dus met zen en feng shui! Marie Kondo heeft een gouden regel: bewaar alleen dingen waarvan je nu blij wordt. Al de rest moet naar de vuilnisbak of naar een goed doel: kleren die je nooit gedragen hebt, die te klein of versleten zijn; maar ook oude kerst-en verjaardaggeschenken die je niet graag ziet: stapels “ongelezen” boeken op het nachtkastje en die je waarschijnlijk nooit zal lezen. Enkel werken die een plaatsje hebben in ons “leespantheon” mogen in de kast. Voor papieren is Marie Kondo meedogenloos. Oude cursussen, wenskaarten, rekeninguittreksels…: alles moet weg. “Om papieren te sorteren is mijn basisprincipe ze allemaal weggooien” besluit ze. Met uitzondering van contractuele documenten en papieren die nog in behandeling zijn.

Detox

Naast psychische voordelen heeft de kunst om je omgeving te herorganiseren zelfs fysieke gevolgen. In haar boek vertelt Marie Kondo dat sommige personen vermagerd zijn, de indruk hadden dat hun buik platter was of het gevoel hadden een “minivasten” gevolgd te hebben. Als je dat overkomt moet je niet ongerust zijn: “Ons lichaam ontdoet zich gewoon van zijn toxines en zal daarna zijn normale staat terugvinden” waarschuwt de consulente. Opruimen, de nieuwe detox?

Rebecca Benhamou

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content