Oproep: deel jouw ervaringen met openbaar seksisme

Een beeld uit 'Femme de la rue', een documentaire van Sofie Peeters.

Overdrijven we echt? Dat is de vraag die onderzoekster Yaiza Janssens (Universiteit Gent) wetenschappelijk wil onderbouwen. Voor haar doctoraat is Janssens op zoek naar deze alledaagse ervaringen van vrouwen: “Seksisme mag zeker niet geminimaliseerd worden. “

Openbaar seksisme kan overal gebeuren: op straat, in de supermarkt, op de bus of andere publieke plaatsen. Maar omdat ervaringen van vrouwen met openbaar seksisme heel persoonlijk zijn en vaak minder ernstig genomen worden, krijgt het probleem nog steeds geen voorrang. Overdrijven we dan echt? Onderzoekster Yaiza Janssens (Universiteit Gent) wil met een doctoraat de verhalen van openbaar seksisme wetenschappelijk funderen.

Hoe ben je bij het onderwerp gekomen?

Yaiza Janssens: “De laatste drie jaar is er in België met een aantal ups-and-downs veel aandacht geweest voor het onderwerp. Ik denk dat de documentaire ‘Femme De La Rue’ de bal echt aan het rollen kreeg. Maar ook andere gebeurtenissen plaatsten openbaar seksisme in de media. Denk maar aan de case rond DSK, de poepknijperij van Sagan of de trending hashtag ‘Wij Overdrijven Niet’.”

Zorgt de verscherpte media-aandacht voor een slechte beeldvorming van de problematiek?

Yaiza Janssens: “Je moet natuurlijk altijd opletten met veralgemening. Niet alle mannen maken zich schuldig aan het gedrag. Seksisme gebeurt veelal onbewust en ligt aan een soort van mentaliteit. Toch vind ik de aandacht voor het onderwerp heel belangrijk omdat ik de indruk heb dat het een probleem is dat vaak gebeurt maar niet ernstig genomen wordt. Openbaar seksisme is niet van dezelfde orde als moord of verkrachting. Dus het krijgt niet overal evenveel prioriteit.”

Wat is de maatschappelijke relevantie van het onderzoek?

Yaiza Janssens: “In de media gaat het over fragmenten. Ik wil iets systematischer met de problematiek aan de slag: de verhalen verzamelen en ze wetenschappelijk onderbouwen. Bij de hashtag ‘Wij Overdrijven Niet’ zag je bijvoorbeeld wat tegenwerk van mensen die beweerden dat het allemaal zo erg niet kon zijn. Terwijl statistieken aantonen dat het wel degelijk ernstig is. Openbaar seksisme blijft iets waar veel vrouwen mee geconfronteerd worden.”

Zijn er dan al statistieken die aantonen hoe ver openbaar seksisme gaat?

Yaiza Janssens: “Cijfers van Hollaback tonen bijvoorbeeld aan dat 75% van de Belgische vrouwen een vorm van seksisme ervaren nog voor ze 17 jaar oud zijn. Het Bureau van de grondrechten van de Europese Unie heeft het over 60% van de Belgische vrouwen vanaf de leeftijd van 15. Het is dus een probleem dat zeker niet geminimaliseerd mag worden.”

Op welke manier ga je proberen vat te krijgen op zo’n breed onderwerp als openbaar seksisme?

Yaiza Janssens: “Veel incidenten zijn voor interpretatie vatbaar en alles hangt een af van hoe je openbaar seksisme definieert. Dat is heel moeilijk, natuurlijk. Waar trek je de lijn? Daarom wil ik zoveel mogelijk vrouwen interviewen. Ik ben niet noodzakelijk op zoek naar de meest wilde verhalen. Ik denk dat iedere vrouw in alledaagse context eens heeft meegemaakt, al is het maar gewoon nagefloten worden als je met een kleedje op de fiets rijdt. Ik ben van mening dat de ervaringen belangrijker zijn dan het puur afbakenen van een definitie.” (AW)

Wil je jouw ervaringen anoniem delen tijdens een interview/vraaggesprek in het kader van het onderzoek van Yaiza Janssens of wil je graag meer informatie over haar project? Contacteer haar dan via Yaiza.Janssens@UGent.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content