Openingsavond Filmfestival Oostende

Altijd grappig om te zien hoe ‘beroemdheden’ de rode loper trotseren. Wendy van Wanten en haar Franske genietend van de aandacht, Herr Seele ( in vuurrood fluweel) als een regelrechte clown, centrale gast Bart De Pauw met geroutineerde flair, een serieus acteur als Dirk Roofthooft zichtbaar gegeneerd. Hoe ook, aan schoon en boeiend volk geen gebrek op de openingsavond van de vierde editie van het Filmfestival van Oostende dat als evenement duidelijk in zijn plooi is gevallen.

Een sterke affiche dit jaar, met grote kleppers als The American van de Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn met George Clooney en Wall Street: Money Never Sleeps van Oliver Stone met Michael Douglas. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Vlaamse filmprijzen, de opvolgers van de ter ziele gegane Joseph Plateauprijzen, uit de tijd dat er jaarlijks maar één Vlaamse film en een paardenkop gemaakt werden. Nu komen er 8 films in aanmerking voor een prijs, waarvan De Helaasheid Der Dingen veruit de meeste nominaties in de verschillende categorieën in de wacht sleepte.

Ook de openingsfilm van het festival was een prent van eigen bodem, zoals stilaan een traditie wordt. En het zou al lelijk moeten mislopen of de hoofdacteurs van Adem, het langspeeldebuut van Hans Van Nuffel, rijven volgend jaar een paar nominaties voor de Vlaamse filmprijzen binnen. Zowel Stef Aerts als Wouter Hendrickx acteren immers ijzersterk als twee jonge mucoviscidosepatiënten die elk op hun manier met hun ziekte en hun beperkte levensverwachting proberen om te gaan. Ook Marie Vinck (in het echte leven de vriendin van Stef Aerts) en Anemone Valcke zijn ronduit overtuigend als de levenslustige love interests. En ook al doen naar het einde toe een paar plotwendingen afbreuk aan de geloofwaardigheid, Adem is een moedige en onsentimentele prent die door beeldregie en sterke dialogen het niveau van een ziekte-van-de-week film absoluut overstijgt. Dat regisseur Hans Van Nuffel ervaringsdeskundige in de materie is, heeft daar zeker toe bijgedragen. Veel positieve reacties tijdens de geanimeerde receptie achteraf, afwachten of de jury van het Festival van Montreal, waar de film vorige week z’n wereldpremière beleefde, er ook zo over denkt.

Adem van Hans Van Nuffel loopt vanaf 8 september in de zalen. De opbrengt van titelsong Tommy and the Whale, van Erik de Jong van Spinvis en gezongen door Geike Arnaert gaat integraal naar de Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose.

Linda Asselbergs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content