Opening Filmfestival Oostende

Eén van die dames had overigens voor krek dezelfde outfit als uw verslaggeefster gekozen, maar vermits het niet om een haute couture creatie, maar om een kleurige zomerjurk uit het rek ging, konden we er alleen maar om lachen en elkaars goede smaak prijzen.

Sex voor iedereen

Zo goed als alleman liep dan weer een button met ‘Sex voor iedereen’ rond. Dat had alles te maken met Geoffrey Enthovens Hasta La Vista en geloof me, een straffere openingsfilm hadden de organisatoren niet kunnen kiezen. Alles klopt in deze roadmovie over drie jeugdige andersvaliden die aan de verstikkende zorg van hun ouders ontsnappen om in Spanje als ‘grote jongens’ een gespecialiseerd bordeel te bezoeken.

Solide scenario, geweldige ‘er pal op’ vertolkingen, een dekselse mengeling van ontroering en oneerbiedige humor. Want ja, ook onder fysiek gehandicapten heb je ettertjes en grote bekken. Veelbetekenend is de scène waarin het enigszins bezopen drietal boel zoekt met een stel Hollanders. Dat de film best een kwartiertje korter had mogen zijn, hoorde ik als enige kritische noot, maar ondergetekende zat toch maar tot de laatste scène op de rand van haar stoel.

En zelden zo’n spontaan slotapplaus, een daverende staande ovatie zeg maar, meegemaakt. De aanwezigheid van Asta Philpot, de man op wiens ervaringen de film gebaseerd is en die ijvert voor het recht op seks voor andersvaliden, was daar zeker niet vreemd aan.

Prijzen

Eerder al won Hasta La Vista na Ben X en Adem als derde Vlaamse film in vijf jaar de felbegeerde Grand Prix des Amériques op het Wereldfilmfestival van Montreal. En wie de lijst van nominaties voor de Vlaamse filmprijzen (uitreiking in Oostende op 10 september) er op naslaat kan alleen maar concluderen dat de Vlaamse film in al zijn verscheidenheid een heel eigen identiteit heeft opgebouwd en een ruim publiek bereikt, ook over de grenzen.

Linda Asselbergs

Hasta la Vista van Geoffrey Enthoven met Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schrijver, Tom Audenaert en Isabelle De Hertogh in de hoofdrollen, loopt vanaf 14 september in de zalen.Het Filmfestival Oostende loopt van 2 tot 10 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content