Op vadroei in Brussel

Op 15 maart organiseert Weekend Knack een exclusieve lezersuitstap in Brussel, waarbij kinderen extra in de watten worden gelegd.

Op 15 maart organiseert Weekend Knack een exclusieve lezersuitstap in Brussel, waarbij kinderen extra in de watten worden gelegd. ’s Ochtends verkennen ze spelenderwijs het historische stadscentrum, na de lunch in de stijlvolle rotisserie Les Variétés in Elsene volgt een knutselworkshop in het Flageygebouw. De dag wordt afgesloten met een uitvoering van Peter en de wolf door het Brussels Philharmonic-Vlaams Radio Orkest, met burgemeester Freddy Thielemans als verteller van dienst!

Maar hoe kindvriendelijk is Brussel eigenlijk? Wij vroegen het Nicole Van der Elst, die bij OPB (vzw Onthaal en Promotie Brussel) het cultuuraanbod voor kinderen in kaart brengt.

Brussel met kinderen: voor velen lijkt dat een nachtmerrie.
Ten onrechte. Ouders baseren hun mening vaak op de berichtgeving rond Brussel, maar kinderen zijn onbevangen. Voor hen is Brussel vaak hun eerste kennismaking met de grote stad en een echte belevenis. Voor Op Vadroei, een boekje van OPB met drie zoektochten op kindermaat, ben ik zelf vaak genoeg op stap gegaan met gezinnen. Voor kinderen is het imago van Brussel totaal onbelangrijk. Voor hen is zo’n uitstap gewoon een totaalervaring, die al begint bij de heenreis.

Ter plaatse moet je de kids wel van A naar B krijgen.
Het centrum is helemaal niet zo groot. Heel wat bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, terwijl de ruimere stad vlot bereikbaar is met metro, tram en bus. Een ander misverstand is de vermeende oubolligheid en eentaligheid van de Brusselse musea. Want ze hebben nagenoeg allemaal een tweetalige kinderwerking, en in de tentoonstellingen kunnen kinderen zelf aan de slag met interactieve elementen. Bij elke schoolvakantie steken trouwens nieuwe initiatieven de kop op.

2009 wordt bovendien een extra kindvriendelijk jaar, zegt het OPB.
We verwachten veel van het Bronks Jeugdtheater, dat nu een vaste stek krijgt op de Varkensmarkt en echt een centrum voor kinderen zal zijn. Verder is 2009 in Brussel ook het Stripjaar, met onder meer een Suske & Wiske-tentoonstelling in het Stadhuis en de opening van het Marc Sleenhuis. De grootse ballonnenparade op 28 februari wordt een aanrader.

Wim Denolf

Op Vadroei (6,95 euro) is verkrijgbaar in de boekhandel, krantenwinkel en bij OPB. Info: 0800 13 700, www.opvadroei.be, www.uitinbrussel.be. Klik hier voor meer informatie omtrent de Weekend Knack-lezersuitstap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content