Hanan Challouki

‘Onze keuzevrijheid wordt constant door anderen in vraag gesteld’: waarom iedereen World Hijab Day zou moeten vieren.

Hanan Challouki mede-oprichtster van mvslim.com, managing partner bij het communicatiebureau Allyens

1 februari vieren moslimvrouwen wereldwijd de World Hijab Day. Hanan Challouki vindt dat het hoog tijd wordt dat de rest van de bevolking meefeest. “Maak kennis met de grenzen van onze samenleving en hoe die tegenover bepaalde minderheden staan.”

Het idee achter de World Hijab Day ontstond bij Nazma Khan, een New Yorkse dame die het concept bedacht om anderen uit te nodigen om voor één dag zelf een hoofddoek te dragen. Voor je meteen denkt aan “religieuze groepsdruk!”: Khan richt zich vooral op niet-moslims die eens in de voeten willen treden van iemand die het geloof dagelijks uitdraagt. Vandaag is het smeden van interreligieuze banden en het opzetten van initiatieven die de religieuze tolerantie kunnen verhogen meer dan ooit nodig.

Voor niet-moslims kan het een mooie inleefoefening zijn om een dag een hoofddoek te dragen. Bekijk de wereld eens vanuit een andere bril, ervaar hoe het is en deel die ervaringen achteraf met anderen. Maak kennis met de grenzen van onze samenleving en hoe die tegenover bepaalde minderheden staan. U hoeft er uw dag niet speciaal anders voor indelen, doe gewoon wat u dagelijks doet: vertrek naar het werk, spring binnen bij de bakker, ga eens langs de buren voor een koffie. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat u overal voor verrassingen zult zorgen. En laat u niet tegenhouden door praktische redenen, ik leen u met plezier een hoofddoek uit.

Zelfs als u een sociaal experiment niet ziet zitten, wil ik u toch graag uitnodigen om actief deel te nemen aan World Hijab Day. En zijn genoeg redenen waarom deze dag gevierd hoort te worden, niet alleen door moslima’s, maar ook door de rest van de wereld. Sta me toe enkele van deze redenen voor u op te sommen.

World Hijab Day draait om empowerment.

Het is een feestdag voor vrouwen die er bewust voor kiezen een hoofddoek te dragen, ongeacht wat de buitenwereld (ouders, familie, collega’s, xenofoben, etc.) ervan denkt. Het is een dag waarop hoofddoekdragende moslima’s kunnen zeggen: “Dit is mijn beslissing, en ik verwacht dat anderen hier respect voor tonen.” Iets wat we eigenlijk de rest van het jaar ook constant moeten doen, maar waar we sinds enkele jaren dus nu ook een speciale dag voor hebben.

We beantwoorden aan de lopende band vragen over onze hoofddoek. Vandaag mag u die allemaal nog eens stellen.

Ik kan natuurlijk alleen voor mijzelf spreken, maar op een feestdag is iedereen toch net ietwat beter gezind. Als ik als hijabi op World Hijab Day voor de 35ste keer de vraag krijg of ik ook slaap met mijn hoofdoek, zal ik die vraag toch nog met een glimlach beantwoorden. Omdat het World Hijab Day is, de uitgelezen kans om als niet-moslim je nieuwsgierigheid de vrije loop te laten.

Heel het jaar door vechten we tegen stereotypes. Op World Hijab Day maken we er nogmaals korte metten mee.

De stereotypes over hijabis zijn eindeloos, met “onderdrukt zijn” uiteraard als koploper. World Hijab Day is dan ook de perfecte gelegenheid voor niet-moslims om wat research te doen en kennis te maken met sterke, hoofddoekdragende vrouwen die hun positie als rolmodel verdiend hebben. Hebt u bijvoorbeeld al gehoord van Ibtihaj Muhammad? Of van Alaa Murabit? Begin maar al te Googlen.

Op World Hijab Day staat keuzevrijheid centraal. En daar kan niemand toch een probleem mee hebben?

We vieren een beslissing die we namen, heel lang geleden of nog maar net, en de keuzevrijheid waar we op dat moment gebruik van hebben gemaakt. En nee, het is niet altijd even gemakkelijk in onze Belgische samenleving. Wie nog in het secundair onderwijs zit zal meestal botsen op een hoofddoekenverbod binnen de schoolmuren. Voor heel wat vrouwen is solliciteren met een hoofddoek uitermate vermoeiend, want het wordt vaker niet dan wel aanvaard op de werkvloer. En dan hebben we het nog niet over de vele blikken op straat of in de supermarkt en de scheldwoorden die we af en toe naar ons hoofd geslingerd krijgen.

Onze keuzevrijheid wordt constant door anderen in vraag gesteld. Worden we niet gedwongen? Is het leven niet veel gemakkelijker zonder? Er zijn meisjes die het niet langer verdragen, en de hoofddoek opzij leggen. Soms voor een tijdje, soms voor altijd. Uiteraard behoort dat ook tot hun keuzevrijheid. En de rest gaat voort, houdt vast aan de beslissing die ze ooit namen en de vrijheden waarin ze zich niet willen laten beperken door anderen. Want op World Hijab Day staan we er nog meer, trots op onze keuze en met alle identiteiten die we uitdragen.

Viert u mee met mij?

Meer weten over de hijab? Neem dan zeker ook eens een kijkje op het digitale platform mvslim.com

(portretfoto Hanan (c) JesseWilliams)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content