Onderzoek: ‘vrouwen raken moeilijker over relatiebreuk heen dan mannen’

Kiss V © Roy Liechtenstein

Een onderzoek van de Binghampton University en de University Collega London heeft uitgewezen dat vrouwen meer lijden na een relatiebreuk dan mannen. Of waarom Adele het zo mooi kon verwoorden: sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead.

Helen Fisher, absolute autoriteit op het vlak van onderzoek naar de liefde, stelt na 30 jaar onderzoek dat “mensen voorgeprogrammeerd zijn om verschrikkelijk te lijden wanneer we afgewezen worden door iemand die we graag zien.” Dat geldt zeker wanneer een koppel uit elkaar gaat, getuige de ontelbare liedjes, gedichten, boeken en films die gebaseerd zijn op eindeloos diep Luddevedu. Nu blijkt uit een studie dat vrouwen er zelfs nog harder door getroffen worden dan mannen.

Vrouwen lijden meer

Voor de studie ondervroegen de onderzoekers 5.705 mannen en vrouwen uit 96 verschillende landen over hun romantisch verleden. De gemiddelde leeftijd was 27 jaar. Vragen waren onder andere “Heb je al een relatiebreuk meegemaakt?”, “Hoe erg was die breuk emotioneel gezien voor jou?” en “Van wie kwam het initiatief tot de breuk volgens jou?”.

Het hoeft niet te verbazen dat relatiebreuken behoorlijk veel voorkomen: maar liefst 75 % van de ondervraagden gaf aan het al meegemaakt te hebben. Vrouwen gaven daarenboven aan harder af te zien dan mannen: ze gaven hogere scores aan hun emotionele respons, gaven meer dan mannen aan bang te zijn na een breuk en hun gewicht veranderde ook vaker – dat ging zowel omhoog als omlaag – tijdens hun periode van liefdesverdriet.

Geen hulpeloze wezens

Toch zijn vrouwen zich daar niet zo bewust van, want als er wordt gevraagd een cijfer te plakken op hoe erg het liefdesverdriet in het algemeen was, is het gemiddelde antwoord een zeven – net als bij mannen. Bovendien is het niet zo dat vrouwen hulpeloze, lijdende wezens zijn, want uit de studie bleek ook dat zij degenen waren die meestal een punt zetten achter de relatie. De meest genoemde motivatie daarvoor was overigens “een gebrek aan communicatie”. Je weet dus wat je te doen staat als je jouw relatie wil behouden.

(EK via Huffingtonpost)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content