Onderzoek: ‘Online seksisme is compensatiedrang voor slechte prestaties’

© iStock

Al eens het mikpunt van seksisme geweest op het wereldwijde web? Dan kan je je troosten met de gedachte dat de mannen die erachter zitten het zelf niet gemakkelijk hebben. Een onderzoek wees namelijk uit dat online seksisten zich bedreigd voelen door vrouwen.

Michael Kasumovic en Jeffrey Kuznekoff, onderzoekers aan respectievelijk de University of New South Wales en de Miami University, bekeken voor een onderzoek over seksisme van naderbij hoe mannen vrouwen behandelden tijdens 163 spelletjes van de actiegame Halo 3. Daaruit bleek dat mannen die vrouwen lastig vallen, redelijk letterlijk losers zijn.

“Seksisme op het internet is een soort verdedigingsmechanisme van mannen die hun wankele sociale status willen behouden.”

Niveauverschil

De onderzoekers namen de conversaties tussen deelnemers onder de loep en merkten op dat mannen tegenover elkaar behoorlijk hartelijk waren. Daar had hun niveau of hoe goed het spel ging geen enkele invloed op. Mannen die goed waren in het spel, trakteerden hun medespelers – man én vrouw – regelmatig op een complimentje.

Andere mannen daarentegen – zij die het spel niet zo goed onder de knie hadden – maakten frequent gemene opmerkingen aan het adres van hun vrouwelijke medespelers. Kasumovic vat zijn waarnemingen samen als volgt: “Mannen behandelen elkaar altijd ongeveer hetzelfde. Maar hoe beter een speler wordt, hoe waarschijnlijker het wordt dat hij vriendelijk is tegenover vrouwen.”

Verdedigingsmechanisme

Kasumovic koos een online game als biotoop voor zijn onderzoek omwille van het overwicht van mannen. “Vrouwen zijn een recente nieuwkomer in een al lang gevormde sociale hiërarchie. Voor de mannen aan de top is het prima dat ze erbij komen, maar voor de minder goede spelers – die een lagere sociale status genieten in de gamewereld – is de opkomst van vrouwen behoorlijk bedreigend. Het ontkennen van vrouwelijke prestaties in het bijzonder en seksisme in het algemeen is hier met andere woorden een soort verdedigingsmechanisme van mannen die hun wankele sociale status willen behouden.”

Of hoe je moeder toch gelijk had toen ze vroeger zei dat pesters zich gewoon niet zo lekker in hun vel voelen.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content