Onderzoek: ‘Ongezond eten slecht voor sociale ontwikkeling kinderen’

© iStock

Kinderen die gezond eten, ontwikkelen zich sociaal gezien beter dan leeftijdsgenoten die ondervoed zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd op Foodlog.

Voor de studie werden ruim 1.500 kinderen van drie jaar oud op het eiland Mauritius opgevolgd. Ze analyseerden of de kinderen een gezond gewicht hadden, dan wel bepaalde tekorten hadden opgelopen. Ijzertekort, tekort aan vitamines B2 en B3 en een te lage eiwitinname vormden samen de definitie voor ‘ondervoeding’. Daarnaast bekeken ze ook sociaal gedrag.

Algauw bleek dat kinderen die bepaalde voedingstekorten vertoonden, ook minder vriendelijk waren, minder goed konden spreken en minder actief speelden met hun leeftijdsgenoten. Ook na een correctie voor het opleidingsniveau van de ouders en sociale status bleef dat verband in stand. “Hoe meer symptomen van ondervoeding, hoe groter de achterstand in sociaal gedrag,” staat er te lezen op Foodlog.nl.

“Het sociale gedrag van kinderen, en ook van volwassenen, heeft implicaties voor de fysieke en mentale gezondheid en het welzijn,” stelt Jianghong Liu van de University of Pennsylvania. “De belangrijke boodschap van deze studie is om kinderen van jongs af aan goede voeding te geven. Dat stimuleert zowel het cognitief functioneren als het sociale gedrag.” (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content