Onderzoek bewijst: body shaming werkt niet

© iStock

Dienstmededeling aan iedereen die mensen viseert op basis van hun gewicht ‘om hen te helpen’: die aanpak werkt niet. Niet om van jou een aangenamere of beleefdere persoon te maken, en ook niet om mensen met overgewicht te doen afvallen. Integendeel.

De YouTube-persoonlijkheid Nicole Arbour bedoelt het misschien ‘goed’, maar met haar veelbekeken filmpje (zie beneden) waarin ze zes minuten lang behoorlijk grof uithaalt naar mensen met overgewicht en dingen zegt als “Als we jullie zo hard beledigen dat jullie erdoor willen afvallen, ben ik daar oké mee”, bereikt ze eigenlijk vooral het tegenovergestelde effect.

Onderzoek wees eerder namelijk al uit dat mensen uitlachen om hun lichaamsgewicht hen niet aanmoedigt af te vallen. Integendeel, in veel gevallen leidt het net tot gewichtstoename. Een in PLOS ONE gepubliceerde studie uit 2011 bijvoorbeeld volgde gedurende vier jaar het gewicht van meer dan 6.000 Amerikanen. De mannen en vrouwen die overgewicht hadden in het begin van de studie en het gevoel hadden gediscrimineerd te worden op basis van hun gewicht, hadden twee keer meer kans obees te zijn op het einde van de studie dan wie geen discriminatie ervaarde.

Dat verband is volgens verschillende wetenschappers gemakkelijk te duiden: stigma’s en discriminatie bezorgen een persoon stress en er is een vaststaand verband tussen stress en meer eten. Fat shaming is dus niet alleen gewoon onbeleefd, als je écht geeft om het lichaamsgewicht van anderen, overweeg je beter een andere aanpak dan Arbour:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content