‘Oma en opa spelen belangrijke rol in leven van tienerkleinkinderen’

© Getty

Grootouders spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven van tienerkleinkinderen. Dat blijkt uit het derde grootouderonderzoek van de Gezinsbond. De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van de tieners.

De Gezinsbond onderzocht welke rol grootouders nog spelen in het leven van hun kleinkinderen als die de tienerleeftijd bereikt hebben. Uit het onderzoek blijkt dat oma en opa voor de tieners een belangrijk klankbord blijven. Het gespreksonderwerp bij uitstek als de tieners op bezoek zijn, is school. Gevoelige onderwerpen, zoals alcohol of seksualiteit, komen amper aan bod. 28 procent van de grootouders is wel een belangrijk klankbord voor de tieners over de relatie met hun ouders.

‘De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van tieners, slechts 17 procent vindt dit wel lastig. De emotionele en psychologische afstand die er vroeger tussen de generaties was, is er vandaag veel minder. Over de school wordt het meest van gedachten gewisseld, gevolgd door de hobby’s, gezondheid en de toekomst. De tieners praten ook graag over de vrienden’, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

On- en offline

Over het algemeen zijn de grootouders tevreden over het aantal contacten die ze hebben met hun tienerkleinkinderen. Slechts één op de vier wil hen meer zien. Een op de drie grootouders kookt lekker eten als strategie om de tieners te zien: ze nodigen hen uit om te komen eten of te logeren om contact met hen te kunnen hebben. Ze organiseren ook familiefeesten omdat ze het belangrijk vinden om de hele familie samen te brengen.

Grootouders hebben niet alleen in levende lijve contact met hun tienerkleinkinderen, maar ook via telefoon of sociale media. 78 procent zegt dat ze de voorbije 2 weken via telefoon, berichtjes of een videogesprek met hen contact heeft gehad. WhatsApp is het populairste mediakanaal: ongeveer de helft van de grootouders gebruikt het voor contact met hun kleinkinderen. Kleine kanttekening: Een grote groep grootouders vindt wel dat tieners te veel met hun smartphone bezig zijn. ‘Ze maken zich vooral ongerust over de impact daarvan op het dagelijks leven van hun kleinkinderen’, zegt Elke Valgaeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content