Om 20.30 uur doven we de lichten voor een uurtje

© Cwf&ph

Sinds 9 jaar vraagt het WWF om tijdens Earth Hour de lichten een uur te doven, een symbolische geste om aandacht te vragen voor de strijd tegen de klimaatverandering. Een druppel op een hete plaat? Niets weerhoudt je ervan om ook de 10 ecotips die het WWF in de aanloop naar Earth Hour de wereld instuurde, toe te passen.

1. Huur je kleren

Krijg je snel genoeg van je kleren, of vind je dat ze te duur zijn? Huur ze! Op die manier kan je genieten van trendy en kwalitatieve kleding, en win je aan duurzaamheid.

Enkele mogelijkheden:

  • Lesrebellesdanvers, die ethische kleding voor vrouwen verhuren via een abonnement.
  • Tale Me, die kleren voor zwangere vrouwen en kinderen verhuren.

2. Beperk je afval

Dat kan bijvoorbeeld door te gaan shoppen naar een Zero Waste Shop, een winkel zonder verpakkingen, waar iedereen zijn eigen zakken en potten meebrengt. Geen verpakkingsafval en bovendien koop je veel gemakkelijker precies de hoeveelheid die je nodig hebt. Dus ook geen voedselverspilling.

Enkele voorbeelden:

3. Leen het materiaal dat je nodig hebt

Een boor of een vlakschuurmachine nodig? Waarom één kopen als je buur er toch één liggen heeft die hij amper gebruikt. Via de app Peerby kom je eenvoudig te weten wat je van je buren kan lenen.

4. Koop lokale voedingsmiddelen

Onze voeding heeft vaak al een ontzettend lange weg afgelegd vooraleer je ze in de supermarkt kan kopen. Dat kan anders, met minder transport en minder tussenpersonen. @TheFoodHub is een supermarkt die producten van biologische teelt voorstelt, die afkomstig zijn van kleine en middelgrote producenten, grotendeels uit eigen land. Info: http://www.thefoodhub.be/

5. Recycleer je kantoormeubelen

Uitgekeken op je kantoor? Geef het een nieuwe look in plaats van alles weg te doen en te vervangen door nieuwe meubels. Dat is wat bijvoorbeeld Nearly New Office Facilities doet. Ze geven oude meubels een nieuw uiterlijk en meteen een tweede leven.

6. Sluit aan bij een energiecoöperatieve

Gebruik je al groene stroom? Goed zo, maar je kan nog een stap verder gaan… Door je aan te sluiten bij een coöperatieve van hernieuwbare energie. Meer info op http://www.rescoopv.be/

7. Doe aan car sharing

Elke dag stroppen onze wegen dicht. Er zijn gewoon te veel wagens op de weg. Carpooling is een eerste stap. In plaats van alleen naar je werk te rijden, neem enkele mensen mee die dezelfde richting uit moeten. Car sharing is nog een stapje verder. Geen eigen wagen meer, maar gewoon een wagen lenen wanneer je die nodig hebt. Enkele mogelijkheden:

8. Composteer

Geen idee hoe je daaraan begint. De vzw Worms stelt een gratis opleiding voor om je te helpen composteren.

9. Eet vaker vegetarisch

Het vetmesten van runderen is verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Voer één veggiedag per week in en draag zo je steentje bij tot het verminderen van je ecologische voetafdruk.

10. Neem vaker de fiets

We nemen al te gemakkelijk de wagen, zelfs voor hele korte afstanden. Door wat vaker de fiets te nemen, beperk je de uitstoot van vervuilende gassen. En ook je gezondheid zal je dankbaar zijn! (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content