Ode aan de ploetermoeder: ‘Mensen hebben het recht niet om jouw lichaam te beoordelen’

Constance Hall © Facebook

De Australische Constance Hall schreef in een blogpost haar frustraties over de vele vooroordelen, waar moeders mee te maken krijgen, van zich af. ‘Ik groet de vrouwen die geen zier geven om de mening van anderen en eens met hun vriendinnen op stap gaan.’

In 2015 werd het ok om toe te geven dat het perfecte gezinsleventje een illusie is. Van zodra een baby je leven een andere wending geeft, verandert zowat alles rondom je. Ook de meningen over wat je zogezegd als moeder zou moeten doen en zijn vliegen je om de oren. Constance Hall, zelf moeder van vier, schreef deze frustraties neer in een post. Dit bericht werd ondertussen al bijna 130.000 keer gedeeld, het beste bewijs dat velen dezelfde mening toegedaan zijn.

‘Aan de moeder in het park die even naar haar telefoon kijkt en haar kinderen negeert, ik groet jou. Je geeft niet toe aan de perceptie dat je als moeder 24 uur per dag paraat moet staan. Aan de vrouw die haar stapels vuile borden laat staan en even de deur uit gaat voor een koffie met vrienden, ik groet jou. Een goede moeder of goede vrouw word je niet alleen door elk moment van de dag te poetsen’, klinkt het resoluut.

Kracht en zwakte

In haar blogpost gaat ze ook dieper in op het probleem van postnatale depressies, nog steeds een heikel onderwerp waar veel vrouwen niet openlijk over durven praten. ‘Veel te vaak worden kracht en zwakte met elkaar verward. Het toont kracht dat je om hulp vraagt.’

Ook voor vrouwen die een strijd voeren met de babykilo’s en het aanvaarden van hun lichaam na een zwangerschap heeft ze een boodschap: ‘Een gloednieuwe job, waarvoor je de dag rond moet werken en waarvoor je 20 jaar lang niet betaald zult worden, is geen goed moment om cake en taart op te geven. Het is bovendien niet opeens ok voor anderen om je lichaam – met babykilo’s – te beoordelen.’ (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content