Nobelprijswinnaar wil vrouwen weren uit zijn laboratorium: ‘Ze huilen bij kritiek’

Dr Tim Hunt (R) en Sir Paul Nurse © Reuters

De Britse Nobelprijswinnaar en koninklijk onderscheiden ‘Sir’ Tim Hunt bevestigt weer maar eens hoe moeilijk het is om als vrouw serieus genomen te worden in de professionele wereld. Volgens hem zijn vrouwen in laboratoria echte lastpakken.

De speech van de 72-jarige Hunt op de wereldconferentie van wetenschapsjournalisten in Zuid-Korea werd niet door iedereen even enthousiast onthaald. De Nobelprijswinnaar deed uit de doeken dat hij een voorstander van single-seks laboratoria is, omdat vrouwen enkel last veroorzaken. ‘Er gebeuren drie dingen wanneer er vrouwen werken in een lab: ze worden verliefd op je, jij wordt verliefd op hen en ze huilen wanneer je ze bekritiseert,’ klonk het.

Connie St Louis, de vrouw achter het wetenschapsjournalistieke programma aan de City University London, deelde zijn uitspraak via Twitter. ‘Denkt deze Nobelprijswinnaar dat we nog steeds in de Victoriaanse tijd leven?’ vroeg ze zich af.

De biochemicus werd via sociale media verguisd en de Londense Royal Society, waar Hunt lid van is, nam afstand van zijn uitlatingen.

Volgens Hunt, die inmiddels zijn verontschuldigingen aanbood, bedoelde hij zijn seksistische opmerking als grapje. ‘Maar ik heb wel degelijk problemen met meisjes in mijn lab. Ik wilde gewoon eerlijk zijn,’ zei hij tijdens een interview op BBC Radio 4. Een verontschuldiging met haar op dus. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content