Nike wil geen leder meer uit Amazonegebied

Nike zal geen leder meer gebruiken dat afkomstig is uit het Amazonegebied. De lokale lederindustrie vormt er een bedreiging voor het regenwoud.

Nike zal geen leder meer gebruiken dat afkomstig is uit het Amazonegebied. Dat heeft het sportmerk bekend gemaakt naar aanleiding van een rapport van Greenpeace, dat de lokale lederproductie aanwees als een van de hoofdschuldigen voor de ontbossing van het Amazonewoud. Nike wil ook een betrouwbaar traceringssysteem op poten zetten.

Greenpeace meldde in een recent rapport dat de graasweiden die nodig zijn voor de vlees-en lederindustrie, een belangrijke bedreiging vormen voor de “groene long van de wereld”. Voor Nike voldoende om actie te ondernemen. “We hebben lange gesprekken gehad met onze leveranciers om de herkomst van het leder dat wij gebruiken zo goed mogelijk te controleren. We kunnen nu met een hoge mate van zekerheid zeggen dat het leder in onze schoenen niet uit het Amazonegebied komt”, luidt het in een persbericht van het sportmerk. “We erkennen evenwel dat er op dit moment nog geen traceringssysteem bestaat dat honderd procent zekerheid kan bieden. We hebben onze leveranciers dan ook gevraagd daar de komende jaren werk van te maken”. Nike wil ook dat er een label komt voor koeien uit BraziliÔen vraagt nieuwe regels voor de productie van leder.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content