Nijntje komt naar Mechelen

© Dick Bruna

Naar aanleiding van zijn 85e verjaardag krijgt de Nederlandse illustrator Dick Bruna een overzichtstentoonstelling in Mechelen.

Na haar avonturen aan zee, op de fiets en in de dierentuin landt Nijntje dit voorjaar in Mechelen. Het afgelijnde konijn in het rode jurkje verovert al meer dan vijftig jaar wereldwijd kinderharten, en krijgt nu de hoofdrol in een overzichtstentoonstelling over het leven en werk van haar bedenker Dick Bruna. Deze succesvolle Nederlandse illustrator wordt dit jaar 85.

Binnenkort gaat de eerste overzichtstentoonstelling over u in België van start, wat doet u dat?

Dick Bruna: Ik vind dat een grote eer. Ik vind het ook leuk dat de tentoonstelling zowel aandacht besteedt aan de kinderboeken als aan de boekomslagen die ik eerder heb gemaakt.

Uw eerste Nijntjeboek dateert van 1955. Is de stijl sindsdien onveranderd gebleven?

Bruna: Mijn stijl is in principe onveranderd gebleven, maar wel is het zo dat met de jaren Nijns oren wat ronder zijn geworden en ook zijzelf is helemaal wat ronder, zoals dat ook vaak bij mensen gaat. In principe vind ik het niet echt noodzakelijk om haar aan te passen aan de nieuwe tijdgeest, maar het is natuurlijk wel zo dat je beïnvloed wordt door de dingen die gebeuren. Zo heb ik een paar jaar geleden ook een mobiele telefoon getekend.

Had u ooit een ijk-kind voor ogen bij het tekenen van Nijntje?

Bruna: Het ijk-kind was ikzelf, dat kind is eigenlijk altijd hetzelfde gebleven. Het zit nog steeds diep in mij. Mijn inspiratie haalde ik uit mijn kinderen en later uit de kleinkinderen, maar ook als ik op de fiets zit, krijg ik inspiratie voor nieuwe onderwerpen.

Nijntje werd tot leven gebracht in filmpjes en ook in een musical. Vindt u dat een meerwaarde boven op de boekjes?

Bruna: Ik geloof wel dat het voor kinderen leuk is dat deze dingen er zijn. Met name de musical, waarbij echte acteurs optreden en er live gezongen wordt, vinden ze bijzonder leuk, dat heb ik zelf kunnen zien in het theater. Ik beschouw het als een afgeleide van mijn werk maar niet echt als mijn eigen werk, alhoewel ik er wel altijd nauw bij betrokken ben geweest.

In 2008 ontwierp u mee het jaarboek van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. Hebt u behoefte om soms afstand te nemen van kinderboeken? Bruna: Ik vind het inderdaad leuk om zo nu en dan iets anders te doen. Zo heb ik de laatste jaren omslagen mogen maken voor volwassenenboeken voor uitgeverij A.W. Bruna. Ook voor goede doelen heb ik meermaals ontwerpen gemaakt die niets te maken hebben met kinderen.

Staan er nog grote projecten op het programma?

Bruna: Ik heb sinds de zomer wat problemen met mijn gezondheid, en daarom heb ik de laatste tijd niet actief gewerkt. Vorig jaar is er nog wel een nieuw Nijntjeboek van mijn hand verschenen. En er is een film in voorbereiding, maar het is te vroeg om daar al veel over te zeggen.

Sigyn Elst

Expo Dick Bruna, van 18 februari tot 3 juni, CC Mechelen. Wie tickets wil winnen voor de expo, kan deelnemen aan onze wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content