Nigeria bant vrouwenbesnijdenis

© REUTERS

Experts zeggen dat de Nigeriaanse overheid een historische stap heeft gezet door vrouwenbesnijdenis te verbieden. Ze kijken nu vol verwachting naar andere Afrikaanse landen.

Goodluck Jonathan werd tijdens de verkiezingen in maart dan wel verslagen door Muhammadu Buhari, dat weerhield hem er niet van als laatste wapenfeit nog gauw een wet tegen vrouwenbesnijdenis goed te keuren.

De wet, die gestemd werd op 5 mei, houdt in dat het verboden wordt de uiterlijke geslachtsdelen van meisjes gedeeltelijk of helemaal te verwijderen. Bovendien zullen mannen niet langer zomaar hun vrouw en kinderen kunnen verlaten zonder hen van financiële steun te voorzien.

Voorbeeldfunctie

Ongeveer een kwart van de Nigeriaanse vrouwen onderging een besnijdenis. De praktijk kan nochtans – naast het verlies van seksueel plezier – onvruchtbaarheid, infecties en ander weinig fraais veroorzaken. Het nieuws dat Nigeria, een land met voorbeeldfunctie op het Afrikaans continent, besnijdenis als illegaal bestempelt, stemt experts hoopvol dat de praktijk wereldwijd zal kunnen uitgeroeid worden.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content