Nieuwe watersport combineert surfen en kajakken

© Oona

De nieuwste trend in de watersporten heet stand up paddling.

Zoals de naam aangeeft, staat u tijdens het suppen recht op een board en beweegt u zich voort met een peddel. Oorspronkelijk is stand up paddling of “suppen” echter een Hawaïaanse vaardigheid.

In de jaren vijftig en zestig redden surfleraren in Waikiki de traditie van de vergetelheid: dankzij hun peddels konden ze gemakkelijk in de buurt van cursisten blijven.

Een tweede boost voor stand up paddling leverde surflegende Laird Hamilton een vijftal jaar geleden, toen hij al peddelend het Kanaal overstak. Hamilton deed zes uur over de 43 kilometer tussen Engeland en Frankrijk. De beelden maakten de sport bekend in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Zo werden onder meer Lewis Hamilton, Jennifer Aniston en Matt Damon op suppen betrapt. Er kwamen ook gespecialiseerde bladen voor het groeiende aantal beoefenaars, zoals het Stand Up Paddle Surfing Magazine. Kajakken op twee benen Vanuit het Angelsaksische gebied waait de discipline nu over naar onze contreien. De sport is reeds een hype in Nederland (’s werelds langste peddelrace overbrugt er een afstand van maar liefst tweehonderd kilometer) en wordt deze zomer ook in België volop gepromoot. Zelf maakten we kennis met stand up paddling aan de Gentse Graslei, op uitnodiging van het Franse surfmerk Mistral. Het label ligt sinds dit voorjaar opnieuw in de winkel en zette in Gent zijn wedergeboorte in de verf.

Moeilijk kunnen we de sport niet noemen: de basisvaardigheden heeft u op een kwartiertje onder de knie. Een redelijk evenwichtsgevoel helpt u al een heel eind op weg. Het vinden van de juiste balans tussen lichaam, board en water vergt immers de grootste inspanning. Eenmaal in balans, volgt het peddelen vanzelf – denk aan kajakvaren, maar dan op twee benen.

Om die reden wordt stand up paddling ook wel een vereenvoudigde vorm van surfen genoemd, al kunt u uiteraard ook woelig water opzoeken. Ook in Gent, waar we begrijpelijkerwijs geen golven signaleerden, bleek suppen echter de ideale work-out te zijn. Nagenoeg alle spiergroepen worden getraind – met inbegrip van de lachspieren wanneer u of een collega in het water belandt.

Controleer of u geen wet overtreedt voor u zich met plank en peddel op een waterloop begeeft. Aan de Belgische kust kunt u de uitrusting onder meer huren in de Icarus Surfclub in Zeebrugge en in de Twins Club, gelegen tussen Bredene en Oostende.

(JJ)

Info: www.supsurfmag.com, www.mistral.com/sup.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content