Opinie

Redactie Knack

Nieuwe studie bewijst het idee achter ‘retail therapy’

Geld maakt niet gelukkig, maar geld uitgeven blijkbaar wel, zo bewijst een Brits onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Cambridge. Hun studie bevestigt het concept ‘retail therapy‘, al wil dat niet zeggen dat ‘zomaar spullen kopen’ je daadwerkelijk gelukkig maakt.

Voor hun studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk vakblad Psychological Science, analyseerde de onderzoekers meer dan 76000 transacties gemaakt door 625 testpersonen. Het resultaat? Mensen die geld uitgaven aan zaken die in de lijn lagen van hun persoonlijkheid waren over het algemeen veel gelukkiger.

Voor deze test moesten de proefkonijnen eerst een persoonlijkheidstest afleggen, waarna hun uitgaven voor zes maanden gemonitord zouden worden. Wat bleek? Mensen met meer zin voor avontuur werden gelukkig van geld uitgeven aan reizen of activiteiten, mensen die doorgaans zachtaardig zijn haalden plezier uit geld uitgeven voor hun huisdieren, terwijl zij die als ietwat neurotisch werden beschouwd het dan weer fijn vonden om hun rekeningen te betalen. Dat lijkt niet zo baanbrekend, maar dat is het wel, klinkt het in Cambridge.

Happiness plateau

“Dit is de eerste keer dat een studie een positief verband vindt tussen geld en geluksgevoel”, aldus de onderzoekers aan de Telegraph. Eerdere studies tonen al aan dat het bezitten (maar vooral het ontbreken) van geld impact heeft op het welzijn, maar dat er een happiness plateau bereikt wordt wanneer je binnen een bepaalde inkomenscategorie valt. Vandaar ook het gezegde: geld maakt niet gelukkig.

“Onze bevindingen tonen aan dat geld uitgeven aan de juiste dingen, dingen die onze persoonlijkheid bevestigen, misschien wel even belangrijk is voor ons geluksgevoel als het vinden van de juiste job, juiste leefomgeving of de juiste vrienden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content