Nieuwe studie: anticonceptiepil heeft wel invloed op seksleven

© Getty Images/iStockphoto

Voor velen komt het allicht niet als een verrassing maar een nieuwe Zweedse studie heeft aangetoond dat de anticonceptiepil je seksuele activiteit kan beïnvloeden. Dat meldt The Local.

De meeste vrouwen onder ons zijn verbonden aan één of ander hormonaal anticonceptiemiddel, al weten slechts weinigen wat die pillen, ringen, pleisters of spiralen nu precies doen met ons lichaam behalve ons beschermen tegen ongewenste zwangerschap. Steeds meer stemmen gaan op van vrouwen die hormonale anticonceptie uit hun leven geweerd hebben omdat het idee van een haast constante stroom hormonen in hun bloed hen afkerig maakt en er weinig aandacht is voor de bijwerkingen die zelden wetenschappelijk bewezen zijn.

Sinds de eerste commercialisatie van de pil in de jaren zestig is het orale anticonceptiemiddel het onderwerp geweest van meer dan 44000 onderzoeken, waarvan minder dan honderd (dus zelfs nog geen 1%!) de invloed van de pil op de seksuele belevenis van de vrouw onder de loep namen.

Nieuw onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut onderschrijft in ieder geval dat bijkomende studies naar het effect van anticonceptiemiddelen op ons dagelijks (seksueel) leven broodnodig zijn. Want hoewel uit hun bevindingen niet bleek dat onze vollédige seksuele beleving vertekend wordt door het nemen van de pil, bevestigen de resultaten van de studie heel wat vermoedens.

Minder plezier

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers twee groepen van telkens 166 vrouwen die hun seksueel functioneren gedurende drie maanden moesten analyseren. De ene groep nam een populaire Zweedse anticonceptiepil, de andere groep kreeg een placebo voorgeschoteld.

De frequentie van hun orgasmes, hun zelfbeeld en hun seksuele respons bleef voor beide groepen hetzelfde, maar de proefpersonen die de echte pil namen tekenden wél op dat hun lustgevoelens verminderd waren, dat ze minder snel opgewonden geraakten en minder plezier beleefden aan seksuele handelingen gedurende de testperiode.

“Dit is de eerste studie die aantoont dat anticonceptiemiddelen je seksleven (aanzienlijk) kunnen beïnvloeden. Daarvoor konden we dat nooit met zekerheid zeggen omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs voor was”, zegt gynaecologe Angelica Lindén Hirschberg, één van de onderzoeksters, aan de Zweedse radio.

Gratis anticonceptie

Het is niet toevallig dat de Zweden nu met dit onderzoek op de proppen komen. De centrum-linkse coalitie tussen de sociaaldemocratische en groene partij van het land introduceerden vorig jaar een hervorming van het volksgezondheidsplan, waaronder gratis anticonceptiepillen voor vrouwen jonger dan 20 jaar vanaf zomer 2017. Sommige gebieden hebben deze maatregel zelfs uitgebreid naar alle vrouwen onder de 26. Het is dan ook niet onbelangrijk dat het land onderzoekt wat voor invloed deze dagelijkse gewoonte heeft op het welzijn van haar bevolking.

De onderzoekers van het Karolinska Instituut hopen nu dat de studie de aanleiding zal zijn naar uitgebreider onderzoek naar anticonceptiemiddelen en hoe deze de vrouwelijke gezondheid beïnvloeden – waardoor dokters ook beter geschikt zijn om eerlijk advies aan jonge vrouwen te bieden.

“Heel wat jonge, kerngezonde vrouwen nemen iedere dag deze pil, soms zelfs tientallen jaren lang. Het is dan ook niet redelijk dat deze gewoonte hun seksleven en welbehagen beïnvloedt”, aldus Lindén Hirschberg.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content