Nieuwe Knack Weekend ‘Special Mannen’ verkrijgbaar

Vanaf nu ligt het nieuwe nummer van Knack Weekend, de ‘Special Mannen’, in de winkel.

Vanaf nu ligt het nieuwe nummer van Knack Weekend, de ‘Special Mannen’, in de winkel.

Om u warm te maken voor dit nummer krijgt u alvast de intro van hoofdredactrice Lene Kemps te lezen:

Afscheid van een heer Dit is het laatste nummer waar collega Pierre Darge aan meewerkt. In vast dienstverband dan wel, want we hopen hem als freelancer snel en vaak terug te zien. Het klinkt veel te dramatisch om te zeggen dat het stuk over David Bailey zijn laatste stuk is (pag 64), maar het is toch vreemd om het te lezen.

Pierre werkt ondertussen 26 jaar bij dit blad en vijf jaar lang heb ik een bureau gedeeld met hem. Wij waren de twee rommeligste mensen van Weekend en dus vond hoofdredacteur Tessa het een goed idee om ons meteen maar samen te zetten. We hadden met ons tweeĆ«n de domeinen auto’s, reizen en mode, wat natuurlijk een overvloed aan persdossiers opleverde. En we hadden het veel te druk met het schrijven van artikelen om geregeld op te ruimen. Wij zagen er ook helemaal geen nadeel in om achter een muurtje van ongeopende dozen te zitten, tussen stapels tijdschriften en boeken die de toren van Pisa evenaarden. Bovendien vonden we ook echt wel alles terug in die papieren bergen.

Maar af en toe werd er ons gevraagd om in naam van veiligheid, gezondheid of belangrijk bezoek een opruimpoging te doen. Waarop Pierre dan een foto van het atelier van de kunstenaar Bacon had uitvergroot en op onze deur geplakt, met de slogan: wij rommelig, en dit dan? Nu was die biotoop van Bacon ook wel echt een ongeĆ«venaarde chaotische zooi. De man stond tot aan zijn knieĆ«n in halflege verftubes, penselen, verscheurde canvassen, boeken en nog meer. Het heeft een team van kunsthistorici en archeologen drie jaar gekost om alles in kaart te brengen: zevenduizend objecten uit het atelier werden gefotografeerd en beschreven in de Francis Bacon Studio Database. Eat that, opruimfanaten. Als Bacon niet hielp, citeerden we Einstein. “Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?”

Pierre zal het niet graag horen, maar hij is deel van een uitstervend ras. De journalist die niet tweet, die niet van social media houdt, geen stukken voor internet schrijft, heimwee heeft naar analoge fotografie en vooral een goed gesprek wil hebben. Geen geforceerde invalshoeken en moeilijke formats, twee mensen tegenover elkaar die een passie delen.

Voor een Pierre Darge Bureau Database is hij intussen te netjes geworden. Misschien zou een atlas meer zeggen over zijn schrijverscarriĆØre. Pierre vertoefde in de Sahara en Ulaanbaatar, maar was ook nog altijd graag in Knokke. Hij reed langs de Ruta 40 door PatagoniĆ« en de Route 66 door de States. En langs ontelbare Vlaamse wegen op zoek naar B&B’s. Het wordt een atlas met veel punaises, de wereld wordt volgeprikt met bordjes ‘Pierre was here’. Helaas kunnen wij hier nu ook zo’n bordje hangen.

Lene Kemps

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content