Nieuwe Belgische veilingsite verandert de spelregels

Vorige maand ging EveryBiddy.com de concurrentie aan met eBay.com. De voor- en nadelen op een rijtje.

Vorige maand ging EveryBiddy.com de concurrentie aan met eBay.com. Knack Weekend-medewerkster Inge Pelemans wikt de voor- en nadelen.

Online kopen en verkopen is booming business. Het succes van eBay.com, waarop bezoekers op alle denkbare producten van schoenen tot auto’s kunnen bieden, is genoegzaam bekend. Op 18 juni diende zich echter een nieuwe speler aan op de Belgische markt: EveryBiddy.com.

De Belgische veilingsite is een initiatief van Davy De Witte: “Ik ergerde me aan het bestaande aanbod van veiling- en zoekertjessites. Ik wou een duidelijke website waarop je gratis en snel nieuwe en tweedehands objecten kan kopen en verkopen”.

Hoe het werkt

In tegenstelling tot andere online koop- en verkoopsites zoals Kapaza.be of 2dehands.be werkt EveryBiddy met een veilingsysteem. De verkoper kiest een maximum- en minimumprijs, vergelijkbaar met de ‘nu kopen’-optie en minimumprijs op eBay. De verkopers kan ook de looptijd van het object bepalen en, indien gewenst, op voorhand vastleggen vanaf hoeveel volgers de veiling start. Volgers zijn mensen die het product hebben aangevinkt als interessant en dus in het oog te houden. In het andere geval kan de verkoper manueel de bieding starten.

EveryBiddy verschilt echter sterk van eBay. Eens de veiling gestart is, daalt de prijs immers stelselmatig. Iedere volger kan dus op elk moment het object kopen aan de dan geldende prijs. Of u wacht tot de prijs verder zakt, met het risico het product aan uw neus voorbij te zien gaan.

Snel en zeker

De Witte inspireerde dit systeem van afbod op bloembolveilingen: “We hebben hun werking grondig onderzocht en hebben dat dan vertaald naar het web”. Het voordeel voor de koper is dat een bod telkens een effectieve aankoop inhoudt. Bij eBay loopt u tot op de laatste seconden het gevaar dat alsnog een hoger bod opduikt, waardoor het begeerde object aan iemand anders verkocht wordt.

Bovendien weten kopers op EveryBiddy meteen aan welke prijs zij een item aankopen. Op eBay legt de verkoper op voorhand wel een maximumprijs vast, maar kent de koper de uiteindelijke verkoopprijs pas wanneer de bieding is afgelopen. Tenzij een ‘nu kopen’-prijs werd aangegeven, moet u dus de ganse looptijd van de bieding uitzitten.

Kinderschoenen

Ondanks de voordelen staat EveryBiddy nog in de kinderschoenen. Zo omvat het beperkte aanbod momenteel slechts een duizendtal objecten, een peulenschil vergeleken met de honderdduizenden objecten op eBay.

Bovendien kan de Belgische veilingsite tot nader order niet tippen aan het internationale bereik van eBay. Dat maakt laatstgenoemde onder meer interessant voor elektronica allerhande, dat in landen als India en China te koop is voor een fractie van de Belgische prijs, zelfs met de verzendkosten inbegrepen.

Inge Pelemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content