Nieuw onderzoek heeft goed nieuws voor koffie-, thee- en chocoladefans

© iStock

Drie hoeraatjes voor de wetenschap, want een nieuwe studie toont aan dat de (matige) consumptie van cafeïne niet de oorzaak kan zijn van hartkloppingen.

Medische adviezen omtrent de – matige – consumptie van cafeïnehoudende producten inzake hartritmestoornissen moeten worden herzien, volgens Dr. Gregory Marcus van de Universiteit van California en zijn team. Nu zouden thee, koffie en chocolade vaak onnodig worden afgeraden, terwijl ze consumeren eigenlijk net goed zou kunnen zijn voor het hart.

Voor het onderzoek werd de koffie-, thee- en chocoladeconsumptie van 1.400 gezonde mensen gemonitord, net als hun hartslag. 61% van hen at of dronk meerdere cafeïnehoudende producten per dag, maar dat bleek geen invloed te hebben op hun hartritme.

“Dit resultaat is belangrijk: recent bewezen we nog dat extra hartslagen gevaarlijk kunnen zijn en in zeldzame gevallen tot hartaanvallen kunnen leiden,” stelt Marcus. Als er dus iets invloed kan hebben op dat ritme, is het altijd mooi meegenomen te weten wat dat is.

Voor je je bureau verhuist naar de koffiehoek: een kleine nuance. De vorsers onderzochten namelijk enkel gematigd cafeïnegebruik, over een meer intensieve consumptie is er meer onderzoek nodig. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content