Nick Hannes: winnaar van de Weekend Photo Award aan het woord

Nick Hannes sleepte dinsdagavond de hoofdprijs in de wacht op de uitreiking van de tweede Weekend Photo Award. Weekend.be greep de winnaar achteraf bij de arm.

Nick Hannes sleepte dinsdagavond de hoofdprijs in de wacht op de uitreiking van de tweede Weekend Photo Award. Weekend.be greep de winnaar achteraf bij de arm.
Hoe voelt u zich bij deze prijs?
Nick Hannes: Heel blij uiteraard. Te meer daar de D3X-camera van Nikon zowat het vlaggenschip is van de digitale reflextoestellen van het merk. Ik wilde het al langer, maar financieel lag het niet meteen in mijn bereik. Daarnaast is het fijn om beloond te worden met iets dat ik niet in opdracht heb gemaakt, maar dat volledig mijn eigen werk is.


Wat hoopt u dat het publiek onthoudt van uw foto’s van de voormalige Sovjet-Unie?
In ons collectief geheugen leeft een beeld van die regio dat meestal vrij grijs, grauw en koud is. Ik wil graag een ander licht werpen op de realiteit ginds en tonen dat het grijze en kille slechts een deel is van de werkelijkheid. Er zijn zoveel andere facetten, verrassende stadslandschappen en absurditeiten ook. Ik heb in ieder geval geprobeerd om verder te kijken dan de heersende clichés en de stereotypes.


Weekend Knack omschrijft u als geëngageerde fotograaf.
Dat ben ik ook, tot op zekere hoogte. Als ik deze reportage vergelijk met dingen die ik in het verleden heb gemaakt, onder meer in het Midden-Oosten, dan was mijn engagement vroeger zelfs meer uitgesproken. In conflictgebieden als Kurdistan of Palestina kun je als mens moeilijk onverschillig blijven en kies je haast automatisch partij voor de underdog. Beelden willen dan vaak aanklagen. In de foto’s in de voormalige Sovjet-Unie spreekt eerder de fotograaf en minder de activist. De foto’s zijn eerder beschouwend en wat afstandelijker. Maar ik raak natuurlijk wel sociale thema’s aan, zoals de kloof tussen arm en rijk, die tussen stad en platteland, of urbanisatie en milieuvervuiling.

Heeft u ondertussen al nieuwe reisplannen?
Ik wil eigenlijk een soort gelijkaardig project opstarten, dat hopelijk opnieuw in een boek resulteert. Het project staat nog maar in de steigers, maar het draait wel rond een ander gebied. Daar wil ik de landschappen en de mensen verkennen. Niet rond een bepaalde thematiek, maar eerder zoals ik de voormalige Sovjet-Unie benaderd heb: met een open blik.

Wim Denolf/ Joëlle Verstraeten.

Weekend Photo Award #2, tot 22 november in de Photo Gallery, Koninginnegalerij 10, 1000 Brussel. Het werk van de eerste drie finalisten vindt u ondertussen op levensgrote affiches in de Galeries Anspach, nabij het Muntplein en de Kleerkopersstraat. Info: 0485 80 58 43, www.pgav.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content