Nederlander Boyan Slat test uitvinding tegen plastic soup uit in de Noordzee

© Facebook The Ocean Cleanup

De 21-jarige ondernemer Boyan Slat werd enkele jaren geleden wereldberoemd met zijn project The Ocean Cleanup. De jonge Nederlander beweerde dat hij de oplossing had bedacht voor het plastic afval in onze zeeën. Zijn uitvinding wordt te water gelaten in Scheveningen voor een testfase.

Toen Boyan Slat, die toen nog studeerde aan de TU Delft, in 2013 zijn uitvinding The Ocean Cleanup voorstelde, won hij de prijs voor Best Technical Design. Hij haalde in totaal 1.5 miljoen euro op om zijn project te verwezenlijken, dankzij het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met Boskalis en een anonieme donateur. De jonge uitvinder en ondernemer kreeg wereldwijd aandacht voor zijn concept, mede dankzij een TEDx talk die viraal ging.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Testfase

Nu is het dan eindelijk zover: The Ocean Cleanup wordt getest in de Noordzee. De uitvinding ziet eruit als een V-vormige machine met grote slangen, die worden bevestigd aan de zeebodem. Het plastic dat aan de oppervlakte drijft, wordt hierdoor verzameld en dankzij de oceaanstroming naar het midden van de constructie gedreven. Daar wordt het plastic afval verzameld en opgezogen om bewaard te worden in een container.

De machine werkt autonoom en energieneutraal. Het steunt volledig op de bewegingen die de zee zelf maakt.

Barre weersomstandigheden

De machine zal een jaar lang plastic verzamelen in de Noordzee. De bedoeling is om na te gaan hoe The Ocean Cleanup omgaat met slechte weersomstandigheden. Ingenieur Allard Hoeken werkte mee aan het project, om ervoor te zorgen dat de uitvinding niet kapot zou gaan door het zoute water, rukwinden en de stormen op zee.

Ik ben onze investeerders zeer dankbaar voor het mogelijk maken van deze belangrijke tests op zee. Dit soort steun is cruciaal voor onze voorbereiding in de grootste schoonmaak van de oceanen ooit’, laat Slat weten. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content