Natan stelt roze lint tegen borstkanker voor

© BELGA

Ontwerper Edouard Vermeulen heeft in zijn modehuis Natan het eerste Belgische ontwerp van het “Pink Ribbon” voorgesteld, een lint dat symbool staat voor de strijd tegen borstkanker. De initiatiefnemers willen de bevolking mobiliseren om te doneren en het lintje te dragen tijdens borstkankermaand oktober.

Het perzikroze lintje, dat veel weg heeft van het rode aidslintje, is onder meer in Scandinavië al jarenlang een hit tijdens de maand oktober. Dan loopt één Deen op de vijf ermee rond.

“In België krijgen elke dag 26 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Dat zijn er 10.000 per jaar”, zegt Rosette Van Rossem, de bezieler van Pink Ribbon België. “Ons fonds ondersteunt initiatieven die het welzijn en de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten en hun omgeving verbeteren. We zetten in op preventie, opsporing, en de verbetering van de levenskwaliteit van de patiënten.”

Om vrouwen te bedanken

Net als in Scandinavië, waar de lintjes de laatste jaren een collector’s item werden, ging de organisatie ook in ons land op zoek naar een ontwerper. “Natan bestaat al 33 jaar lang dankzij vrouwen. Dit is een klein gebaar om hen te bedanken”, zei Edouard Vermeulen. De couturier koos voor een “lintmeter”-uitvoering, waarmee hij niet enkel naar zijn eigen beroep verwijst, maar ook naar een aantal belangrijke aspecten in de strijd tegen borstkanker. “Het is belangrijk om de maat te houden”, zegt Rosette Van Rossem. “Bewegen, niet roken en overwicht en alcohol vermijden.” Het meetlint verwijst ook naar het belang van de controlebezoeken. Bij vroege opsporing is de kans op genezing vandaag namelijk 99 procent.

Het roze lintje wordt vanaf eind september voor 3 euro aangeboden bij de apotheken van Multipharma, maar ook bij de Standaard Boekhandel, Club, Di, Eurotuin en Cera.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content