Naomi Sims overleden

In New York is afgelopen zaterdag Naomi Sims overleden. Zij was een van de eerste Afro-Amerikaanse topmodellen.

In Newark (New York) is afgelopen zaterdag Naomi Sims overleden. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zij was een van de eerste Afro-Amerikaanse topmodellen en verlegde destijds raciale grenzen. Sims werd 61 en stierf aan kanker.

Het zwarte topmodel werd geboren in Oxford en trok midden jaren zestig naar New York. Studies kon ze niet betalen en dus begon ze als bijverdienste te poseren, wat haar uiteindelijk bij modellenagentschap Wilhelmina bracht. Zo werd ze in 1967 de eerste zwarte vrouw die de cover van Fashion of Times haalde, een supplement bij The New York Times. In 1968 deed ze dat nog eens over toen ze als eerste Afro-Amerikaanse op de cover van “Ladies Home Journal” prijkte.

“Ze was de mooie, elegante, klassieke donkere schoonheid die we toen nodig hadden”, aldus Bethann Hardisson, toemalige eigenares van het modellenagentschap. “Ze was een echte pionier en zorgde ervoor dat zwarte vrouwen een plaats kregen in de modellenwereld”

Midden jaren zeventig zegde Sims het modellenleven vaarwel en lanceerde ze de Naomi Sims Collection, een reeks huid-en haarproducten voor Afro-Amerikaanse vrouwen. Ze schreef ook nog diverse boeken.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content