Na België schrapt ook India omstreden tampontaks

© Getty Images/iStockphoto

Enkele dagen nadat in België de tampontaks werd afgeschaft, schrapt ook India de belasting op maandverband en tampons.

Onder druk van Bollywoodsterren en vrouwenrechtenactivisten schrapt Indie de tampontaks. Het land gaat een stapje verder dan België. Waar bij ons het btw-tarief verlaagd wordt van 21 naar 6 procent, wordt maandverband in India voortaan volledig vrijgesteld van btw.

Afgelopen donderdag zette de Kamer in ons land unaniem het licht op groen voor de verlaging van het btw-tarief op tampons, maandverbanden, inlegkruisjes en menstruatiecups. Het tarief gaat van 21 naar 6 procent. De afschaffing van de taks op producten voor hygiënische bescherming zat al lang in de pipeline. Andere landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, voerden al een verlaging door en ook Europees bestaat er een richtlijn die noodzakelijke goederen goedkoper en toegankelijker wil maken voor de consument.

Onder druk van Bollywood-sterren wordt nu ook in India een gelijkaardige tampontaks afgeschaft. Maandverband maakt deel uit van een pakket van 90 basisproducten waarop de btw wordt verlaagd. Voor maandverbanden gaat het tarief zelfs van 12 naar naar 0 procent. ‘Vrouwen zullen blij zijn om te weten dat maandverband nu 100 procent vrijgesteld wordt van btw’, zo legt Piyush Goyal, waarnemend Indiaas minister van Financiën, uit.

‘Het is een van die dagen waarop bepaalde informatie je kan doen huilen van vreugde’, reageerde Akshay Kumar, een van de populairste sterren van Bollywood, op Twitter. (

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content