Musicalparodie ‘My Unfairly Paid Lady’ klaagt loonkloof aan

© MIW

‘Why can’t a woman be paid like a man?’ is de vraag waar de nieuwe satirische muziek video van Make It Work om draait. Het is een catchy song, met een boodschap die hopelijk ook zal aanslaan.

Het grootste probleem van de loonkloof – buiten het feit dat ze überhaupt bestaat – is dat ze ontkend wordt. Nochtans liegen de cijfers (afkomstig van de FOD Economie) er niet om. Vrouwen verdienen in ons land gemiddeld 6 procent minder dan mannen. Een vooruitgang, zeker, maar wel eentje van maar één procentpunt. Bovendien bedraagt die loonkloof 6 procent als er enkel rekening wordt gehouden met voltijds tewerkgestelden. “Hierbij negeren we echter het feit dat hoofdzakelijk vrouwen deeltijds werken”, luidt het bij de FOD Economie. “Indien we de analyse uitbreiden naar alle werknemers, dan ontvangen vrouwen een gemiddeld bruto maandloon dat 20 procent lager ligt dan het loonzakje waarop mannen mogen rekenen.”

Eigenlijk zijn de tewerkgestelde vrouwen over heel de wereld in hetzelfde bedje ziek – om nog maar te zwijgen van vrouwen met een andere huidskleur. Een Amerikaanse studie die in april met resultaten naar buiten kwam toonde aan dat Afro-Amerikaanse vrouwen zelfs tot 40% minder verdienden dan hun blanke, mannelijke evenknie. 40%. Dat is bijna de helft.

Onderstaand filmpje is dan ook zeker niet misplaatst. Het werd in leven geroepen door Make It Work, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor een kwalitatievere balans tussen werk en privé. Deze song die ze op het internet loslieten is een parodie op ‘Hymne for Him’ uit de bekende musical My Fair Lady en klaagt de loonkloof. Lang zullen ze in ieder geval niet over de titel hebben moeten brainstormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content