MoMu verwelkomt tentoonstelling Madame Grès

Het Antwerpse ModeMuseum heeft de deuren van zijn nieuwste tentoonstelling geopend: Madame Grès: Sculpturale Mode, een overzichtstentoonstelling van het werk van de bekende Parijse couturier. Sensueel, tijdloos en uitgepuurd. Zo kan het werk van Madame Grès het best omschreven worden. Met deze tentoonstelling zet het MoMu naar eigen zeggen dan ook “een eerste stap in de richting van de ‘haute couture'”, aldus Kaat Debo, directeur van het MoMu.Sculpturale Mode focust op het levenswerk van de Parijse couturier Germaine Krebs – later bekend als Madame Grès – en schetst aan de hand van een zestigtal sobere, ultravrouwelijke jurken een beeld van haar vijftigjarige carrière. De expo stelt niet enkel neoklassieke, gedrapeerde cocktail- en avondjurken tentoon, maar ook sobere, minimalistische dag- en strandkleding, stijlvolle variaties in zijdejersey en authentieke studieschetsen uit het atelier van Madame Grès. De nauwsluitende jurken bevatten vaak sensuele details zoals diep uitgesneden ruggen die vrouwelijke rondingen extra in de verf zetten. Blikvanger binnen de collectie is ongetwijfeld de oud roze avondjurk in changeant zijdefluweel die onder meer in de jaren zestig gedragen werd door stijlicoon Grace Kelly en die het MoMu speciaal voor deze expo heeft laten restaureren.

Dat Madame Grès, die jarenlang achter het roer van de haute couture stond, altijd een speciale voorliefde heeft gekoesterd voor beeldhouwkunst valt duidelijk te merken uit de tentoongestelde ontwerpen. Ze bewerkte haar stof tot drapages op dezelfde manier als een beeldhouwer een stuk marmer zou behandelen, door de stof rechtsreeks op het model te draperen. Die drapeer- en plisseertechniek, tegenwoordig de “pli Grès” genoemd, groeide al snel uit tot haar handelsmerk en resulteerde in een reeks elegante, soepel geplooide jurken met verwijzingen naar Oosterse invloeden. Madame Grès werd hierdoor bekend als pionier van het naadloze kledingstuk.

Naast de jurken van Madame Grès – gepresenteerd tegen een zandkleurige achtergrond (‘grès’ is Frans voor ‘zandsteen’) – etaleert de tentoonstelling ook enkele silhouetten van hedendaagse modeontwerpers als Lanvin, Haider Ackermann, AF Vandevorst, Jean Paul Gaultier en Yohji Yamamoto die zich voor hun collecties lieten inspireren door het oeuvre en de visie van Madame Grès.

De collectiestukken van Madame Grès die tentoongesteld worden in het MoMu zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Modemuseum van Parijs, Galliera, en uit privécollecties. Vandaag krijgt de tentoonstelling tijdelijk een nieuw onderkomen in het MoMu. Liefhebbers die de silhouetten van Madame Grès willen bewonderen, kunnen nog tot begin volgend jaar terecht in het ModeMuseum. Op vrijdag 21 september viert het MoMu bovendien zijn tiende verjaardag en kunnen bezoekers die dag gratis naar de expo! (LJ)

Madame Grès: Mode Sculpturale, van 12 september tot en met 10 februari. Meer info op de website van het Momu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content