Moeten we de term ‘plus size’ niet gewoon schrappen?

Het ene relletje in de modewereld is nog niet gaan liggen of een nieuwe ‘plus size’ discussie barst weer los. H&M is nu de kop van jut, nadat ze een catalogus lanceerden waarin de zogenaamde plusmodellen allesbehalve ‘plus size’ zijn. Moeten we de term niet gewoon schrappen uit ons woordenboek?

Het ene relletje in de modewereld is nog niet gaan liggen of een nieuwe ‘plus size’ discussie barst weer los. H&M is nu de kop van jut, nadat ze een catalogus lanceerden waarin de zogenaamde plusmodellen allesbehalve ‘plus size’ zijn. Moeten we de term niet gewoon schrappen uit ons woordenboek?

De Zweedse modeketen stuurde vorige week een catalogus uit waarin ze hun plus size collectie in de verf zetten. Maar via de sociale media was snel te merken dat deze aanpak niet goed onthaald werd. De bewuste modellen zijn bezwaarlijk plus size te noemen en dat viel niet in goede aarde bij heel wat klanten. ‘Jullie moeten beschaamd zijn dat jullie dit plus size durven te noemen’, klonk het boos op twitter.

Ook de Zweedse zwemster Emma Igelström was niet te spreken, de atlete is erg bezig met de strijd tegen boulimie. ‘H&M moet zijn verantwoordelijkheid nemen als sponsor van het Zweedse Olympische team. Op deze manier lijken ze het idee te voeden dat mager het ideaal is’, verduidelijkt de zwemster aan de krant The Local.

Voor interpretatie vatbaar

H&M reageerde in een persbericht dat alle modellen op zijn minst de maat 44 droegen, de standaard voor plus size kleren. Maar de woordvoerder van H&M voegde eraan toe dat het inderdaad voor interpretatie vatbaar is of de modellen beschouwd kunnen worden als plus size, meldt The Telegraph.

Het lijkt erg moeilijk voor de modewereld om een goed evenwicht te vinden in deze discussie. Ze omarmen de laatste jaren met steeds meer enthousiasme de ‘vollere’ vrouwen, want dat is natuurlijk voor heel wat merken een nieuwe markt om aan te boren. Al hebben die labels vaak hun eigen interpretatie van wat nu echt plus size is.

De volslanke comedyactrice Melissa McCarthy stond te blinken op de cover van Elle. Goed nieuws denk je, maar de publieke opinie dacht er anders over. ‘Ze is te bedekt in die lange mantel en zo zie je haar vormen niet.’ Ook de fotoshoot met plus size modellen voor het Fashion Book van Carine Roitfeld, waarin de modellen zich tegoed deden aan snoep en ander lekkers, kon op niet veel applaus rekenen.

De term schrappen

Merken als Mango en H&M promoten met veel enthousiasme hun collecties voor grotere maten, maar krijgen dan de wind van voren als ze ’te magere’ modellen gebruiken. Daarom lijkt het misschien niet zo’n slecht idee om de term ‘plus size’ te schrappen uit ons modejargon. Laten we deze dames gewoon, net als hun ‘rankere’ collega’s, modellen noemen. De wereld is mooier als er voor elk wat wils is. We kunnen dus beter het etiket ‘plus size’ achterwege laten en praten over mooie vrouwen. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content