Moeders in beeld

Fotografe Lieve Blancquaert brengt een ode aan moeders.

Naar aanleiding van de Hasseltse Virga Jesse Feesten, de zevenjaarlijkse volksfestiviteiten ter ere van -de moeder der moeders- Maria, brengt fotografe Lieve Blancquaert haar eigen ode aan moeders. De pakkende fotoreportage is te zien in Huis Vanstraelen in Hasselt.

In ‘Moeders’ gaat de Belgische topfotografe op zoek naar de complexiteit en de veelzijdigheid van het moeder-zijn. Het project bestaat uit twaalf roerende foto’s met elk een eigen verhaal. Stuk voor stuk tonen ze krachtige, karaktervolle vrouwen die ongeacht hun soms moeilijke situatie hoopvol blijven. Zo fotografeerde Blancquaert onder meer een kranige 103-jarige met haar 80-jarige dochter. Aangrijpend is het beeld van schrijver Erwin Mortier en zijn dementerende moeder of de foto van een jonge mama die te horen kreeg dat haar baby zijn tweede verjaardag niet zou halen.

In het prachtige Art Nouveau Huis Vanstraelen prijken naast de portretten een twaalftal bekende gedichten, onder meer van Willem Elschot. Ook Blancquaerts documentaire over moeders in Afrika ‘Kraambed Kongo’ kreeg een plaatsje op de expo.

De tentoonstelling heeft een sociaal opzet. Niet alleen werd de mindervalide kunstenaar Bertho Virant uitgenodigd om rond het moederthema te werken, zijn twintig kunstwerken en de foto’s van Lieve Blancquaert zullen geveild worden voor het goede doel. De opbrengsten van de verkoop gaan naar ‘Babbelmama’s’, een project van de Hasseltse Opvoedingswinkel waarbij jonge moeders mensen die aan de rand van de maatschappij leven, helpen te integreren.

Ellen Bode

Gratis toegang. t.e.m. 29 aug. Van 30 aug tot 5 sept enkel in groep en op afspraak.

Koningin Astridlaan 35, Hasselt, 011 23 31 31, www.nipau.be, www.lieve-blancquaert.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content