Modeontwerper Kristof Buntinx in de aanval tegen Russisch holebibeleid

De Belgische modeontwerper en de Nederlandse fotograaf Herman Van Gestel lanceren dit weekend boxershorts en een kalender als reactie op het recente Russische verbod op “homoseksuele propaganda”.

De Belgische modeontwerper en de Nederlandse fotograaf Herman Van Gestel lanceren dit weekend boxershorts en een kalender als reactie op het recente Russische verbod op “homoseksuele propaganda”.

“Ik was de voorbije maanden enorm verontwaardigd over de pesterijen en vervolging die jonge Russische homo’s treffen”, zegt Kristof Buntinx, die als kind zelf gepest en geslagen werd omwille van zijn homoseksualiteit. “Ik kan er best mee leven dat niet iedereen je geaardheid aanvaardt, maar mensen vernederen, aanvallen en pijnigen? Dat gaat er ver over. Ik ben nog steeds dankbaar voor de steun die ik destijds kreeg in mijn omgeving.”

Sovjetsymbolen
Als reactie op het recente verbod op “homoseksuele propaganda” in Rusland lanceert de Belgische modeontwerper nu een collectie boxershorts met traditionele Russische en Sovjetsymbolen, zoals de hamer en sikkel en het Kremlin. De collectie gaat gepaard met een kalender, waarvoor Buntinx de Nederlandse fotograaf Herman Van Gestel contacteerde. De kalender, die To Russia with Love gedoopt werd, wordt dit weekend voorgesteld in het Brusselse hotel The Dominican, waar de shoot plaatsvond. Van erotische plaatjes is geen sprake, zegt van Gestel. “De beelden tonen jongens in intieme poses, maar we wilden vooral het liefdevolle aspect benadrukken. Hoe zou iemand daar aanstoot aan kunnen nemen?”.

Alle modellen werkten gratis mee aan het project, benadrukt Buntinx, die zich als vrijwilliger ook inzet voor het co-housingproject Holebihome en voor zijn kalender bewust atletische jongens met een blanke huid en blond haar selecteerde. “Ik plaatste een oproep op Facebook en ontving onmiddellijk reacties van jongens die zich het thema aantrekken. Van iedereen, want deze aanval op de persoonlijke vrijheid en de verontwaardiging daarover overstijgen de holebigemeenschap. Ook hetero’s voelen zich betrokken.

De komende dagen stuur ik trouwens nog een kalender naar de Russische ambassade in Brussel, kwestie van hen te laten weten dat het thema ook hier de gemoederen beroert. Het Russische holebibeleid zal er niet meteen door veranderen, maar niets doen was geen optie. Alle beetjes helpen om dit probleem op de agenda te houden.”

Regenboogkleuren

Ook het Zweedse modemerk Björn Borg reageerde inmiddels op het Russische holebibeleid. Het label, dat deze week een Russische webshop lanceert, plaatste een advertentie in de Engelstalige Moscow Times met een stapel onderbroeken in de kleuren van de regenboogvlag, een symbool van de holebibeweging. “We hebben altijd gelijkheid verdedigd”, liet CEO Arthur Engel weten. “Elk mens heeft het recht om lief te hebben en graag gezien te worden, wie je ook bent”.

De boxershorts en kalender (25 euro) zijn verkrijgbaar via www.kristofbuntinx.com.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content