Mirke (28) is Belgisch kampioene kiten: ‘Als ik een mooie golf afrijd, ben ik twee weken gelukkig’

© Jef Boes

Het is vandaag al surfensurfensurfen wat de klok slaat. Daarbij vergeten we weleens dat je op de Noordzee ook nog andere boeiende watersporten kunt beoefenen.

‘Wind en water, een vlieger en een plank, meer heb ik niet nodig. Mijn vader leerde me kitesurfen toen ik een tiener was en de sport hier nog in de kinderschoenen stond. Mijn eerste keer kiten zal ik nooit vergeten. Ik voelde dat ik op het water zat en niet meer door het water gesleept werd. Ik had controle over die plank en die kite, en dat gaf een klik. Heerlijk. Maar ik deed toen nog aan competitiezeilen en er was nog niet veel materiaal waar een licht kind als ik mee aan de slag kon. Pas na mijn studies besliste ik vol voor het kiten te gaan. Ik trok voor een paar maanden naar Brazilië, waar ik een hoteljob vond die me toeliet om elke dag te oefenen. Nu kan ik me niet inbeelden dat er een dag komt dat ik niet meer zou kiten. Ik ben gelukkig stevig gebouwd, dus blessures zijn zeldzaam.

Kiten is een complete sport én ideaal om je hoofd echt leeg te maken

Kiten is moeilijk om te leren, je gaat vaak kopje-onder. Maar de leercurve is ontzettend steil. Zodra je de basis kent, leer je supersnel veel bij. Kiten is een complete sport én ideaal om je hoofd echt leeg te maken. Dat hebben alle watersporten, denk ik. Alles valt weg als je de wind en de golven voelt. Als ik dan iets nieuws leer, een mooie golf afrijd of een truc land, loop ik twee weken gelukkig te wezen.

In de zomer ben ik altijd buiten, want ik werk voor de catamaranschool van Anemos en daarnaast kite ik zoveel mogelijk. Dat betekent dat ik altijd heel goed slaap, van al die zeelucht. Je leert ook veel over de natuur, gewoon door te observeren. Hoe de wind kan veranderen, welke kleur in de lucht onweer voorspelt, hoe bepaalde typische wolkjes boven het land voorspellen dat er na de middag een zeebriesje zal zijn.

Ik ben een freestyle kiter – ik doe trucs – maar ik ben wel geïnteresseerd in racen en foilen. Dat laatste wordt vandaag steeds populairder. Je plank heeft dan een lange vin met onderaan een hydrofoil-vleugel, die zorgt ervoor dat je board uit het water komt en je heel snel kunt gaan, zelfs als er niet zo veel wind is. Foilen kan bij kitesurfen, maar ook bij wind- en golfsurfen, suppen en zelfs bij catamarans. Deze winter ben ik in Noorwegen gaan snowkiten: 26 kilometer over een heuvelachtige vlakte, heel snel en met veel kiters tegelijk, dat was heel mooi om te zien en fijn om te doen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content