Minister Joke Schauvliege investeert in Vlaamse bijenteelt

© Thinkstock

Vlaams minister van Omgeving, Leefmilieu en Landbouw Joke Schauvliege heeft in overleg met de bijensector een nieuw bijenteeltprogramma opgesteld. Zo willen ze bijensterfte bestrijden.

Imkersverenigingen trokken al meermaals aan de alarmbel omwille van het hoge wintesterftecijfer van bijenvolken. De redenen voor deze massale bijensterfte zijn talrijk. Van luchtverontreiniging, de beruchte varroamijtziekte, bacteriƫn en virussen tot de verarming van het drachtplantenaanbod. Ook is de hedendaagse bij verzwakt door een genetische verschraling van de populatie.

Focus van het programma

Het nieuwe bijenteeltprogramma, dat in het najaar van 2016 van start gaat, zal focussen op betere imkertechnieken en een meer gerichte en wetenschappelijk onderbouwde selectiewerking naar kwalitatieve bijenvolken met een grotere weerbaarheid, aangepast aan onze lokale omgevingsomstandigheden.

Honing, honingraat & pollen
Honing, honingraat & pollenĀ© istock

Ook is er een nieuw kwaliteitslabel voor Vlaamse honing in de maak, aangezien het programma aandacht zal besteden aan de kwaliteitszorg van lokale honing.

Voorts werkt men aan een app, die vraag en aanbod van bijen en bestuivingsdiensten zal helpen verenigen. En ook particulieren kunnen een handje helpen. Minister Schauvliege moedigt met de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ alle Vlaamse steden en gemeenten aan om over te schakelen van decorbeplanting naar functionele beplanting met aandacht voor bestuivers.

Het programma voorziet tot slot in de samenwerking met gespecialiseerde instanties, waaronder het expertiseplatform Honeybee Valley aan de Universiteit van Gent.

In totaal komt er 750.000 euro beschikbaar voor de bijenteelt. De helft van het budget wordt voorzien door de EU en de andere helft komt van de Vlaamse landbouwbegroting.

Niet op de lauweren rusten

Het is natuurlijk goed nieuws dat er geĆÆnvesteerd wordt in de Vlaamse bijenteeltsector, maar aangezien de focus vooral op imkertechnieken en bijensoorten zal liggen, mogen we de andere oorzaken van bijensterfte niet uit het oog verliezen.

Honingbij
HoningbijĀ© iStock

Zo wees een recent Amerikaans onderzoek uit dat honingbijen niet alleen in aanraking komen met schadelijk landbouwgif, maar ook veelvuldig met insecticiden die particulieren gebruiken. De onderzoekers troffen bestrijdingsmiddelen die particulieren gebruiken aan in stuifmeel dat bijen verzamelen.

Ook werd in een studie aangetoond dat bijen geen voedsel kunnen vinden als de lucht vervuild is. Luchtverontreinigende stoffen kunnen chemisch reageren met plantaardige geurmoleculen. De geuren van bloemen en planten die door de pollutie veranderd worden, brengen bijen in de war. Het is namelijk op geuren dat bestuivers een beroep doen om voedsel te vinden.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content