Mexicaanse gemeenschap kon tragische ontvoering verwerken dankzij Instagram

© Instagram @adrianazehbrauskas

Fotografe Adriana Zehbrauskas helpt Mexicaanse dorpen de massale kidnapping van 43 studenten te verwerken door herinneringen en familiemomenten vast te leggen én de inwoners die reflex aan te leren. “Visuele herinneringen aan je geliefden zijn belangrijk”.

Op 24 oktober 2014 verdwenen 43 studenten lerarenopleiding uit de Ayotzinapa Rural Teachers school in Mexico. Er werd gesproken van een massale kidnapping, nieuws dat als een schokgolf door het land trok. Vier maanden later werden de studenten teruggevonden, vermoord door de drugbende Guerreros Unidos.

Meteen realiseerde fotografe Adriana Zehbrauskas zich een probleem dat wij hier, in ons in deze over-visuele wereld van Instagram en Snapchat niet kunnen voorstellen: los van enkele officiële documenten hadden de meeste families geen foto’s van hun overleden geliefden. “Deze mensen zijn niet alleen beroofd van een toekomst met hun broer of zus of zoon of dochter, maar na een paar jaar zullen ze ook beroofd zijn van een visuele herinnering aan hen”, aldus Zehbrauskas.

Dat gaf de fotografe een idee. Ze richtte tijdelijke kleine fotostudio’s op in de dorpen die verbonden waren met de tragedie en nam familiefoto’s van alle inwoners. Achteraf gaf ze hen een uitgeprinte versie, maar ze deelde de beelden ook op haar Instagramaccount, zodat ze bewaard zouden blijven en de inwoners de beelden ook konden delen met familie en vrienden. “Het familieportret is een anthropologische studie van een bepaalde periode in de tijd”, vindt de fotografe. “Het is een tool om geschiedenis te bewaren, om een herinnering vast te leggen. Heel wat van deze mensen hadden nog nooit voor de camera gestaan – voor hen was het ook heel belangrijk dat er iemand aandacht aan hen gaf en aan de tragedie die hun gemeenschap getroffen heeft.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In september 2015 won Zehbrauskas de Getty Images Instagram Grant, waarmee ze haar project ‘Family Matters’ verder kan uitbouwen. Met het geld gaat ze nu langs in diezelfde dorpen waar ze kinderen workshops fotografie geeft en hen leert de reflex te hebben om foto’s te maken en dus visuele herinneringen op te bouwen.

De Getty Images Instagram Grant wordt uitgereikt aan fotografen die Instagram als medium kiezen voor hun werk. “Deze beurs kijkt naar de verhalen achter de foto, naar wat ze in beweging zetten en naar de passie van de fotografen voor de dingen die ze fotograferen”, klinkt het bij Getty. Sinds deze week kunnen deelnemers zich inschrijven voor de tweede editie.

(KS via Getty)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content