Mei Plasticvrij: dweilen met de kraan open

© iStock

Drink jij liever flessen- dan leidingwater? Niet meer als het aan de organisatie van Mei Plasticvrij ligt.

De Belg staat nogal weigerachtig tegenover leidingwater. Zo drinken we elk jaar 126 liter flessenwater per persoon. Als je dat vergelijkt met de schamele 24 liter die onze noorderburen jaarlijks consumeren, zijn we niet bepaald een lichtend voorbeeld.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het campagneteam achter Mei Plasticvrij dit jaar het drinken van leidingwater in de schijnwerpers wil plaatsen. ‘Als er één ding is wat het leven gemakkelijker maakt, is het wel dat je niet hoeft te zeulen met flessen uit de supermarkt’, lacht initiatiefneemster Ineke Van Nieuwenhove. ‘Niet alleen is kraanwater volledig verpakkingsvrij, het wordt bovendien aan huis geleverd en is het meest gecontroleerde drinkwater van België.’

‘Ongeveer dertig procent van alle drankverpakkingen op de Belgische markt is voor drinkwater’, weet Van Nieuwenhove. ‘Omgerekend zijn dat zo’n anderhalf miljard flessen water per jaar. Als we onze plasticconsumptie willen verminderen, is overstappen op kraanwater een heel gemakkelijke manier om een groot verschil te maken.’

‘Voor wie weerstand voelt: er bestaan tegenwoordig tal van filters om je leidingwater zachter te maken en online vind je recepten om je water te pimpen. Drink je liever bruiswater? Zelfs dat kun je thuis maken. We hebben met andere woorden eigenlijk geen excuus meer om flessenwater te consumeren.’

Mei Plasticvrij: dweilen met de kraan open
© iStock

200 euro

Ook budgettair is het interessant om flessenwater in te ruilen voor leidingwater. Drink je ongeveer een liter per dag? Dan kun je zo’n tweehonderd euro per jaar besparen, zo blijkt uit cijfers van AquaFlanders.

10 liter

Het is wellicht voorspelbaar: van alle Europeanen consumeren de Zweden het minst flessenwater. Met slechts 10 liter per persoon per jaar voert het Scandinavische land de top aan, met Finland (13,6 liter) en Denemarken (20,2 liter) in zijn kielzog.

60

Over de smaak valt te debatteren, maar over de kwaliteit van het Belgische leidingwater is er geen twijfel mogelijk: met meer dan zestig kwaliteitseisen is kraanwater het strengst gecontroleerde voedingsmiddel.

Dopper-topper

Onze oceanen verdrinken in het plastic en dat wil ook drinkflessenmerk Dopper aankaarten. Met de bewustmakingsactie #Claimyourpart en een bijbehorende exclusieve uitgave markeert het label het beperkte deel van onze oceanen dat nog plasticvrij is. Op elke fles staan de unieke coördinaten van het stukje zee dat door jouw inspanningen plasticvrij kan blijven.

36,5 euro, dopper.com

Mei Plasticvrij: dweilen met de kraan open

Wisselbeker

Behalve plastic flessen staan ook wegwerpbekers dit jaar hoog op de agenda bij Mei Plasticvrij. Voor mensen die niet graag een herbruikbare koffiemok meenemen naar het werk, lanceert Mei Plasticvrij de ‘Billie Cup’. Bij verscheidene koffiezaken in Antwerpen en Gent kun je de herbruikbare beker lenen in ruil voor een euro waarborg. Je geld krijg je bij inlevering gewoon terug.

Mei Plasticvrij: dweilen met de kraan open

Meer lezen over de strijd tegen plastic? Surf dan naar weekend.be/plastic en info.meiplasticvrij.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content