Mario Testino’s ode aan Kate Moss

Knack Weekend-journalist Ben Van Alboom sprak met modefotograaf Mario Testino.

Geen van beiden had de ander nodig om bekend te worden. Wellicht is dat een van de redenen waarom Mario Testino en Kate Moss al bijna twintig jaar op elkaar bouwen. Testino bundelde de twee decennia van vriendschap in een exclusief fotoboek “Kate Moss by Mario Testino”. “Er bestaat geen betere muze”, zegt de modefotograaf in een interview met Knack Weekend-journalist Ben Van Alboom.
Niet zijn bekendste foto’s van Kate Moss wilde Mario Testino bundelen. Hij verkoos de persoonlijkste. Daarom voelt Kate Moss by Mario Testino meer aan als een (bijzonder knap vormgegeven) fotoalbum dan als een bloemlezing uit het werk van een toonaangevende modefotograaf. Maar dat is op alle fronten goed nieuws: het boek biedt een unieke, intieme kijk op het leven van een supermodel, én ontvouwt op treffende wijze de relatie tussen een kunstenaar en zijn muze. De chemie (of liefde) tussen de twee is zonneklaar, net als hun gevoel voor humor. Kate die meespeelt in een sketch van Little Britain en volledig in haar rol van goedkope sloerie opgaat, of Mario die kurkdroog registreert hoe enkele mannen smalend toekijken hoe Kate de cocktail van (foute) miljonair Donald Trump opdrinkt.

Kate Moss is als parfum: één druppel is genoeg Testino: “Na haar eerste show voor Galliano ging ik backstage om haar te feliciteren. Ze zat te huilen omdat ze maar één outfit had gekregen om te showen. Ze had duidelijk gehoopt op meer. Ik heb haar toen gezegd dat er in het leven parfums bestaan, en eaux de cologne. Van een eau de cologne moet je heel wat gebruiken omdat de geur snel verdwijnt. Van parfum volstaat één druppel om een hele avond mee uit te gaan. Ik zei haar dat ze een parfum is, en dat de avond voor haar nog moest beginnen. Maar dat was om haar te troosten. Wist ik veel dat ze tot een icoon zou uitgroeien, en dat ik een vriendin voor het leven had gemaakt.”

“Hij vond mij zowaar mooi”
Maar de twee hebben uiteraard ook een professionele relatie opgebouwd. Moss, die voor Kate Moss by Mario Testino een essay heeft geschreven, vat die als volgt samen: “Mario heeft mijn carrière een nieuwe wending gegeven. Begin jaren ’90 werd ik getypecast als grunge chick, de rebelse tegenhanger van klassieke schoonheden als Cindy Crawford en Claudia Schiffer. Let op: dat imago heeft mij geen windeieren gelegd. Maar Mario zag meer in mij. Hij wist dat ik graag op hoge hakken rondliep, dat ik urenlang voor de spiegel stond en ervan hield om me op te maken. Meer nog: hij vond me zowaar mooi en portretteerde mij als sexy meisje. Sindsdien hebben honderden fotografen hetzelfde gedaan, maar Mario was de eerste.”

“Ze was er niet mee bezig”
Het heeft iets aandoenlijks: Kate Moss, de natte droom van een kwart van de mannelijke wereldbevolking, die er zich erover verbaast dat iemand haar ‘zowaar mooi’ vindt. “Ze was er nooit echt mee bezig”, aldus Testino, die niet wil gezegd hebben dat hij haar ‘ontdekker’ is: “Ik had gewoon geluk. We konden het goed met elkaar vinden, we zagen elkaar ook vaak buiten de studio. Ze kleedde zich dan meestal erg sexy, zoals geen enkel modehuis haar kende. Als ik eerlijk ben, was het louter een kwestie van er op dat moment bij te zijn, met de camera in de aanslag.”

“Perfecte model”Zo’n twintig jaar later houdt Moss nog altijd stand. Met een jaarlijks inkomen van net geen tien miljoen euro staat ze nog steeds bovenaan in het lijstje van bestbetaalde modellen. “Ze is het perfecte model”, zegt Testino, die ook de carrière van het fenomeen Gisele Bundchen in een stroomversnelling bracht. “Het ligt aan haar persoonlijkheid, haar schoonheid, haar gevoel voor humor, de manier waarop ze met de camera speelt, met haar imago.”

Van Kate Moss by Mario Testino bestaat voorlopig enkel een relatief dure collector’s edition: 1500 exemplaren, genummerd en gesigneerd, uitgegeven bij Taschen. Pas wanneer die uitverkocht is, komt er een ‘gewone’ editie op de markt. Tenzij u er 350 euro voor veil hebt, moet u dus waarschijnlijk een jaartje wachten.

Ben Van Alboom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content